Μετά από μια αναμέτρηση-θρίλερ, πρώτη δύναμη στη βουλή, αναδεικνύεται με ελάχιστη ποσοστιαία διαφορά, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι που επικρατεί με βραχεία κεφαλή και στην Γερουσία. Μόνο που στο εν λόγω σώμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, απαραίτητη για μια σταθερή κυβέρνηση, με εμφανή τώρα τον κίνδυνο του αδιεξόδου. Μεγάλος κερδισμένος είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ενώ δυναμική επάνοδο έκανε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της Ευρώπης. 

Ads

 
Η μικρή αυτή διαφορά στα ποσοστά, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στην κεντροαριστερά το «μπόνους της πλειοψηφίας» που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, δίνοντάς της, τον έλεγχο της κάτω βουλής. Λόγω της μικρής διαφοράς ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφανο, ζήτησε την αναβολή της ανακοίνωσης των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων, καθώς υπάρχει, όπως τόνισε, περιθώριο λάθους.
 
Στην κάτω βουλή, η κεντροαριστερά (ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με άλλους συμμάχους) συγκεντρώνει 29,53%, η κεντροδεξιά 29,13%, ο Γκρίλο 25,5% και ο Μόντι 10,54%. Σε επίπεδο κόμματος (χωρίς τις σημαχίες) το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι έλαβε 25,4%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το ξεπέρασε οριακά (με το 25,5%) κάτι που το αναδεικνύει πρώτο σε δύναμη κόμμα της βουλής. Έτσι στη Βουλή η κεντροαριστερά, εξασφαλίζει χάρη στο «μπόνους» 340 έδρες, η κεντροδεξιά 124 έδρες, ο Γκρίλο 108 έδρες, ο Μόντι 45 έδρες και τα λοιπά κόμματα 13.

image
 
Στην Γερουσία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι, συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, έναντι 30,66% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 23,8%, ενώ ο Μάριο Μόντι στο 9,1%. Εδώ η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τις περιφέρειες. Η κεντροαριστερά ναι μεν επικράτησε, δεν εξασφαλίζει ωστόσο την απαραίτητη πλειοψηφία των 158 εδρών (εκ του συνόλου των 315). Η κεντροαριστερά φαίνεται να  εξασφαλίζει 121 έδρες στην Γερουσία, η κεντροδεξιά 117, ο Γκρίλο 54, ο Μόντι 22 και τα λοιπά κόμματα 1 έδρα.

image
 
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα λάβει ο Μπερσάνι
 
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι που πρέπει να αναζητήσει συμμάχους στη Γερουσία. Ζήτημα όμως αποτελεί ότι ακόμη κι αν καταφέρει να έχει τη συμβολή του Μάριο Μόντι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
 
«Η κεντροαριστερά κέρδισε στην βουλή και με βάση τον αριθμό ψήφων και στην Γερουσία. Είναι προφανές ότι δημιουργείται μια πολύ εύθραυστη κατάσταση για την χώρα. Θα διαχειριστούμε την ευθύνη που αυτές οι εκλογές μας δίνουν, για το συμφέρον της Ιταλίας» δήλωσε ο Μπερσάνι.
 
«Έγκλημα» χαρακτήρισε την εκ νέου παράδοση της χώρας στον Καβαλιέρε, ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένους» και τους δυο αντιπάλους του. «Το να δώσουμε ξανά στον Μπερλουσκόνι την χώρα για έξι μήνες, ένα χρόνο, είναι έγκλημα κατά του γαλαξία. Είναι αποτυχημένοι. Ο Μπερσάνι, ο Μπερλουσκόνι, είναι άνθρωποι αποτυχημένοι. Έφεραν αυτή την χώρα στην καταστροφή…Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας…» δήλωσε ο Γκρίλο. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν…Εμείς θα κάνουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε», διαβεβαίωσε ο Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων».
 
Την ελπίδα να βγει μια κυβέρνηση που «θα τα πάει καλύτερα, θα κάνει περισσότερα και δεν θα εξανεμίσει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ιταλοί πολίτες» εξέφρασε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Μόντι. «Η παράταξή μας γεννήθηκε μόλις στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν 50 ημέρες, μας ψήφισαν πάνω από 3,2 εκατομμύρια εκλογείς, ξεκινώντας από το μηδέν, χωρίς δομές και μέσα, με πολύ περιορισμένη εμπειρία» υποστήριξε ο Μόντι, δηλώνοντας ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και χαρακτηρίζοντας «θαρραλέα» την επιλογή των ψηφοφόρων, ενώ ευχαρίστησε και τους υποψήφιους.

Ads

Ιταλικός Τύπος
«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera.

«Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά» σχολιάζει σε άρθρο της La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.
 
Διάψευση των instant poll
 
Μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα instant poll (τηλεφωνικά γκάλοπ που διεξάγονται ανήμερα των εκλογών) έδειχναν τον Μπερσάνι νικητή και στα δυο σώματα, με μεγάλο κερδισμένο τον Μπέπε Γκρίλο που ερχόταν σταθερά τρίτος μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο χαμένος της αναμέτρησης, σύμφωνα με τα instant poll, φαινόταν να είναι ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν έφθανε το 10% που είναι και το όριο για να μπει ένας συνασπισμός κομμάτων στην βουλή.
 
Το instant poll του Sky Tecne έδινε (για την βουλή) 34,5% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους του, 29% στον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους του και 19% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. Ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.
Στην Γερουσία, το ίδιο instant poll έδινε 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι και λοιπούς συμμάχους, 16,5% στον Γκρίλο και 9% στον Μόντι.
 
Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι συγκέντρωνε 35%-37%, αυτός του Μπερλουσκόνι 29%-31%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 19%-21% και ο κεντρώος συνασπισμός του Μόντι 8%-10%. Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά προηγούνταν με 36%-38%, ενώ η κεντροδεξιά ακολουθούσε με 30%-32%.