Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην Αυστρία ο αντιισλαμικός προεκλογικός αγώνας που διεξάγει το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για τις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Αποκορύφωμα της προκλητικής και αντιισιλαμικής προεκλογικής εκστρατείας τπυ Εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων αποτελεί ένα παιχνίδι που προσφέρεται στην ιστοσελίδα της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης με τίτλο «Τέμενος Μπαμπά». Οι παίχτες καλούνται να συγκεντρώσουν βαθμούς πυροβολώντας και καταστρέφοντας τεμένοι, μιναρέδες, μούφτηδες. Σημειώνεται ότι το παιχνίδι «φιλοξενείται» πλέον και σε μία πολύ γνωστή νεοναζιστική ιστοσελίδα.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, κατήγγειλε ως «απόλυτη εκτροπή και πραγματικά κακόγουστη πράξη» τη δημιουργία και δημοσιοποίηση του παιχνιδιού. «Πλήρως απαράδεκτη και ισλαμοφοβική» χαρακτήρισε την ενέργεια ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος συμμετείχε χθες με τον Φίσερ στο διεθνές συνέδριο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Άλπμπαχ» στην ομώνυμη αυστριακή πόλη.

Η Εισαγγελία της πρωτεύουσας της Στυρίας, Γκρατς, επέβαλε την απομάκρυνση από την κομματική ιστοσελίδα του «παιγνιδιού» και ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας και την παραπομπή του τοπικού αρχηγού των Ελευθέρων στη Στυρία, Γκέρχαρντ Κούρτσμαν, με την κατηγορία της υποδαύλισης μίσους και της προσβολής θρησκευτικών συμβόλων και ιερωμένων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Κούρτσμαν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τονίζει ως σύνθημα ότι στη Στυρία «δεν έχουν θέση ούτε τεμένη ούτε μιναρέδες». Κεντρικό σύνθημα του ακροδεξιού Κόμματος, όπως ανγράφεται στις αφίσσες που έχουν αναρτηθεί σε όλη την πόλη είναι «Περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας. Το πολύ ξένο δεν κάνει καλό σε κανένα».

Εμπνευστής και δημιουργός του απεχθούς παιχνιδιού φέρεται να είναι ο Γερμανός διαφημιστής Αλεξάντερ Ζέγκερτ, ο οποίος είχε διοργανώσει και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα κατά των μιναρέδων στην Ελβετία, τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και το θεωρούμενο ως αντισημιτικό προεκλογικό αγώνα του Κόμματος των Ελευθέρων στις περσινές τοπικές εκλογές στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο στις τελευταίες αυστριακές εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008 είχε αποσπάσει ποσοστό 17,5%, είχε χαιρετίσει την υπερψήφιση της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία. Άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις προτάσσει τα θέματα μετανάστευσης, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, και τώρα ισλαμοφοβίας, και με αυτά έχει σημειώσει επανειλημμένα εκλογικές επιτυχίες.

Το ακροδεξιό Κόμμα είχε καταγράψει το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές του 1999, όταν είχε συγκεντρώσει το 27% των ψήφων.

Σήμερα στην Αυστρία οι μουσουλμάνοι ανέρχονται περίπου σε 400.000 με τους 100.000 να διαθέτουν την αυστριακή υπηκοότητα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων έχει το ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ με 8,4%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πόλη της Βιέννης (που είναι συγχρόνως και ομόσπονδο κρατίδιο) με ποσοστό 7,8%.