Σχεδόν 10.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο Βερολίνο κατά της πορείας ακροδεξιών οργανώσεων και κατάφεραν να καθυστερήσουν επί αρκετές ώρες την πραγματοποίησή της.

Ads

Με οδοφράγματα και καθιστική διαμαρτυρία οι «αντιδιαδηλωτές» εμπόδισαν την πορεία των νεοναζί. Μεταξύ τους, σε οδόφραγμα έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ,ήταν ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρσε, τον οποίο απομάκρυνε από το σημείο αυτό μαζί με άλλους διαδηλωτές η αστυνομία.

Οι νεοναζί, στόχος των οποίων ήταν να μην αφήσουν το δρόμο την Πρωτομαγιά στις παραδοσιακές πορείες της Αριστεράς, κατάφεραν να ξεκινήσουν την πορεία τους το απόγευμα. Αναγκάστηκαν να σταματήσουν αρκετές φορές λόγων των οδοφραγμάτων, ενώ ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την πορεία τους είχε πλέον λήξει. Σχεδόν 250 νεοναζί επιχείρησαν να συγκεντρωθούν σε εμπορική λεωφόρο άλλης συνοικίας αλλά οι περισσότεροι συνελήφθησαν από την αστυνομία γιατί δεν είχαν λάβει άδεια για τη συγκέντρωση αυτή.

Ανάλογες αντιδιαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Ροστόκ της ανατολικής Γερμανίας, όπου 600 άνθρωποι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία 500 μελών του Εθνικού Γερμανικού Κόμματος (NPD). Στο Ερφουρτ, 400 άνθρωποι καθυστέρησαν αρκετές ώρες τη διαδήλωση του NPD στην οποία μετείχε ο ηγέτης του κόμματος Ούντο Βόιτ.

Ads