Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτήρισε η Ουάσιγκτον τους βομβαρδισμούς της Β. Κορέας και επισήμανε ότι ο ρόλος της Κίνας στην εξομάλυνση της κατάστασης είναι «ζωτικής σημασίας». Πάντως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι δε θα διστάσει ν’ απαντήσει με στρατιωτικές επιθέσεις εάν η Νότια Κορέα προβεί σε «απερίσκεπτες στρατιωτικές προκλήσεις ξανά» μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ. Στο μεταξύ, η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, ενώ το USS George Washington πλέει προς την Κίτρινη Θάλασσα. Παράλληλα, σήμερα υπέβαλλε την παραίτησή του ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Κορέας.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα διεξαχθούν εντός του μήνα, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα. «Σε τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό (Εξωτερικών των ΗΠΑ) Χίλαρι Κλίντον συμφωνήσαμε ότι μέσω των ασκήσεων, θα μπορέσουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Βορρά σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο μεταξύ, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, ο οποίος επικρίνεται για την απάντηση που έδωσε η Σεούλ στο βομβαρδισμό νησιού της από τη Βόρεια Κορέα, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Λι Μιούνγκ-Μπακ, ο οποίος την αποδέχθηκε, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε την «ανησυχία» της για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που θα αρχίσουν την Κυριακή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο διατηρεί επαφή με την Ουάσινγκτον για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Η ανάγκη επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι «επείγουσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, η Νότια Κορέα σχεδιάζει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα ανοικτά των δυτικών της ακτών και μεταξύ άλλων ακυρώνει τα σχέδιά της να μειώσει τον αριθμό των πεζοναυτών που στρατωνίζονται στα νησιά μετά τις Βορειοκορεάτικες επιθέσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας σήμερα. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας πέντε νήσων συμφωνήθηκαν στην έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που κάλεσε ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ.

Ads

Την ίδια ώρα, η νηοπομπή του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS George Washington αναχώρησε χθες από τη ναυτική βάση νότια του Τόκιο και καταπλέει προς την Κίτρινη Θάλασσα. Το αεροπλανοφόρο, που μεταφέρει 75 μαχητικά αεροσκάφη και συνοδεύεται από πλοία με συνολικό αριθμό 6.000 ανδρών, αναμένεται στην περιοχή την Κυριακή. Η αμερικανική διοίκηση στη Ν. Κορέα δήλωσε ότι η άφιξη της νηοπομπής ήταν προγραμματισμένη, καθώς το USS George Washington και τα πλοία συνοδείας θα λάβουν μέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τα νοτιοκορεατικά πλοία. Χθες, Ουάσιγκτον και Τόκιο ασκούσαν πιέσεις στο Πεκίνο, προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του στην Πιονγιάνγκ και να σταματήσουν οι «απρόκλητες επιθέσεις». Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι την επόμενη Τετάρτη, διάστημα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «κρίσιμο» για το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων.

Η Βόρεια Κορέα, στο μεταξύ, προειδοποίησε πως «θα εξαπολύσει δεύτερους και τρίτους γύρους επιθέσεων χωρίς δισταγμό, εάν πολεμοκάπηλοι στη Νότια Κορέα προβούν σε απερίσκεπτες προκλήσεις ξανά», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων στην Πιονγκγιάνγκ. Άλλωστε η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση «απέρριψε» την πρόταση της Διοίκησης της δύναμης του ΟΗΕ στη Νότια Κορέα, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, για συνομιλίες στρατηγικού επιπέδου ώστε να μειωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού την Τρίτη, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της κυβέρνησης στη Σεούλ.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι απέρριψε την πρόταση διότι θεωρεί ότι δεν έχει και πολλά να κερδίσει από τις συνομιλίες», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο νοτιοκορεάτη κυβερνητικό αξιωματούχο. Στελέχη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κορέα επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο γιος και προαλειφόμενος ως διάδοχός του Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκαν τη βάση συστοιχιών πυροβολικού από όπου επλήγη το νησί στη Νότια Κορέα μερικές ώρες μετά το επεισόδιο, αναφέρουν παράλληλα σήμερα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ. Η επίθεση «πιθανώς διατάχθηκε από τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ», αναφέρει η εφημερίδα Joongang επικαλούμενη κυβερνητική πηγή. Επίσημα, η κυβέρνηση στη Σεούλ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για αργότερα αυτή την εβδομάδα επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί αναβλήθηκε λόγω “προβλημάτων στο χρονοδιάγραμμα”. Το νοτιοκορεάτικο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα ορίσουν νέα ημερομηνία για την επίσκεψη του Γιανγκ, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα αίτια της αναβολής της.

Εν τω μεταξύ, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, ο οποίος επικρίνεται για την αντίδρασή του στον βομβαρδισμό νησιού από τη Βόρεια Κορέα, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Λι Μιούνγκ-Μπακ, ο οποίος την αποδέχθηκε.

Ο υπουργός Κιμ Τάε-Γιούνγκ παραιτήθηκε «για να αναλάβει την ευθύνη για μία σειρά πρόσφατων περιστατικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.