Τον κρατικό ρόλο στους μικρότερης σημασίας οικονομικούς τομείς σχεδιάζει να περιορίσει η Κούβα, χωρίς όμως να απομακρύνεται από τις πολιτικές και οικονομικές αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Ads

Ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα αναπροσαρμόσει την εμπλοκή της στην εθνική οικονομία και θα επιτρέψει σε περισσότερους Κουβανούς να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να προσλάβουν εργαζόμενους. «Το κράτος δεν χρειάζεται να ελέγχει τα πάντα, μόνο τους πιο σημαντικούς τομείς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μαρίνο Μουρίγιο σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το οικονομικό σύστημα της χώρας πρόκειται να εκσυγχρονιστεί αλλά όχι να υποστεί μεταρρύθμιση.

Το πρώτο άνοιγμα έγινε με τα μικρά κουρεία: Εδώ και κάποιους μήνες, οι κουρείς μπορούν να «χρεώνουν» τις καρέκλες τους και να καθορίζουν τις τιμές που επιβάλλουν, εντός ορίων. Αυτού του είδους η αλλαγή «πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς» δήλωσε ο Μ.Μουρίγιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Πρόκειται για εκσυγχρονισμό της οικονομίας κατά τον οποίο «προτεραιότητα θα έχουν οι οικονομικές κατηγορίες του σοσιαλισμού και όχι η αγορά» υπογράμμισε ο Κουβανός υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας ή του Βιετνάμ.

Ads

Παράλληλα, στο πρώτο επίσημο σχόλιό του μετά την αποφυλάκιση 52 πολιτικών κρατουμένων, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα του δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση λόγω της κίνησης αυτής. «Κανείς δεν θα πρέπει να αυταπατάται. Η υπεράσπιση των ιερών επιτευγμάτων μας, των δρόμων και των πλατειών μας, είναι το πρώτιστο καθήκον των επαναστατικών δυνάμεών μας» είπε ο ηγέτης της Κούβας.

Νέα δημόσια εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο προέβη σε νέα δημόσια εμφάνιση χθες, όταν αφιέρωσε των πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του «Η Στρατηγική Νίκη», ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του μηνός στα ισπανικά, στον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Ζιεσί, που τον επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην κατοικία του στην Αβάνα.

Ντυμένος με την παραδοσιακή χακί στολή του, ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, που στις 13 Αυγούστου συμπληρώνει τα 84 χρόνια του, προσέφερε επίσης στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών την κινεζική έκδοση του «Λεξικού των Σκέψεων του Φιδέλ Κάστρο», έπειτα από τη συζήτηση που είχε μαζί του για τις διεθνείς εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cubadebate.cu.

Το βιβλίο «Η Στρατηγική Νίκη» διηγείται τη νικηφόρο μάχη που δόθηκε το 1958 από τους αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο κατά των δυνάμεων του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στη Σιέρα Μάδρε. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης και μία «μικρή αυτοβιογραφία» του ιστορικού ηγέτη.