Ανατριχιαστικά μυστικά φαίνεται να έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με αναμορφωτήριο που λειτουργούσε μέχρι το 2011 σε περιοχή που υπήρξε προπύργιο της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ), στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Μαστίγωμα, σεξουαλική παρενόχληση και πιθανότατα φόνος ανάμεσα σ’αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Independent. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

 
Ήταν γνωστό ότι οι συνθήκες στο Σχολείο Άρθουρ Τζ. Ντόζιερ, ένα αναμορφωτήριο που ιδρύθηκε το 1900, δεν ήταν οι καλύτερες. Παιδιά αλυσοδένονταν σε τοίχους, τα μαστιγώματα με δερμάτινο λουρί ήταν συχνά και ειδικά τις πρώτες δεκαετίες τα παιδιά εξαναγκάζονταν να δουλεύουν σκληρά. Όταν έκλεισε το σχολείο το 2011, είχε ήδη γίνει θέμα ομοσπονδιακών και πολιτειακών ερευνών.
 
Καθώς πληθαίνουν οι υποψίες για τον τρόπο θανάτου των παιδιών που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν οι περισσότεροι για πάρα πολλά χρόνια,  αυξάνονται και οι πιέσεις στην πολιτεία για να ρίξει φως στις σκοτεινότερες μέρες του αναμορφωτηρίου που βρίσκεται στη Μαριάννα, μία μικρή πόλη της Φλόριντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά το παρελθόν η ρατσιστική οργάνωση ΚΚΚ, γεγονός που δε φαίνεται να είναι τόσο άσχετο με τις απεχθείς πράξεις που διαπράχθηκαν στο εν λόγω σχολείο.
 
Οι πιέσεις έρχονται, κατά κύριο λόγο, από τους επιζώντες του σχολείου, από συγγενείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους εκεί και τον Γερουσιαστή της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος καλεί την Πολιτεία να καθυστερήσει την πώληση της γης, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα μιας ομάδας ιατροδικαστών ανθρωπολόγων από το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα για την ανεύρεση περισσότερων τάφων, η οποία ξεκίνησε πέρσι. Ο γερουσιαστής επιθυμεί όσα πτώματα βρεθούν να αναγνωριστούν και να επιστραφούν στις οικογένειές τους.
 
Μέχρι τώρα η ομάδα, με αρχηγό την Έριν Κίμερλ, έχει επικεντρωθεί γύρω από την περιοχή του νεκροταφείου, αλλά έχει σκοπό σύντομα να επεκτείνει την έρευνά της και στην υπόλοιπη περιοχή. Γνωρίζει ότι 98 παιδιά πέθαναν στο αναμορφωτήριο μεταξύ 1914 και 1973. Από την έναρξη των εργασιών της, η ομάδα της Κίμερλ έχει βρει 19 κρυμμένους τάφους, εκτός από τους 31 που είναι ορατοί. 48 ακόμα μένουν να βρεθούν.
 
«Σκοπός μας είναι να εξηγήσουμε ποια ήταν αυτά τα παιδιά, τι συνέβη σε αυτά και να καταλάβουμε ποια είναι η ιστορία που πρέπει να ειπωθεί», δήλωσε στην Independent η Κίμερλ. Η επίσημη τοποθέτηση ότι όλα τα παιδιά πέθαναν από ατυχήματα ή φυσικά αίτια, δεν την καλύπτει. Φέρνει ως παράδειγμα τον Μπίλι Τζάκσον, ένα παιδί, του οποίου ως αιτία θανάτου δηλώθηκε νεφρική ανεπάρκεια. Όμως, υπάρχει μια αναφορά ότι το παιδί χτυπήθηκε βάναυσα 2 βδομάδες πριν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Κοινή λογική», αναφέρει η Κίμερλ.
 
Οι επιζώντες του αναμορφωτηρίου έχουν παίξει κι αυτοί το ρόλο τους στην αποκάλυψη των αποτρόπαιων πράξεων που διαπράχθηκαν στο Ντόζιερ. Αρχικά δημιουργήθηκε μια ομάδα επιζώντων με το όνομα «White House Boys», επειδή αυτό ήταν το χρώμα του μικρού κτιρίου, όπου γινόταν το μαστίγωμα.
 
Ο επιζών Ρότζερ Ντιν Κίσερ έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία του στο σχολείο με τίτλο «The White House Boys: An American Tragedy», όπου αναφέρεται στο αναμορφωτήριο ως «ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεων για μικρά παιδιά».
 
Ο Ρόμπερτ Στράλεϊ, ο οποίος έχει δημιουργήσει το site whitehouseboys.com, ήταν 13 ετών όταν βρέθηκε εκεί. Μέχρι σήμερα θυμάται με τρόμο τους φρουρούς οι οποίοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν εκτός ελέγχου, ενώ αναφέρει ότι τους άρεσε να χτυπούν τα μικρά παιδιά επειδή δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.
 
Περιγράφει χαρακτηριστικά στην Independent ένα περιστατικό όπου οι φύλακες μετέφεραν τον ίδιο και άλλα παιδιά στο λεγόμενο Άσπρο Σπίτι, για να τους τιμωρήσουν επειδή μιλάγανε. «Ήμουν στο τέλος της γραμμής. Δεν είχα ακούσει ποτέ κανέναν να ουρλιάζει έτσι από τον πόνο και είχα σοκαριστεί». Τον ίδιο τον μαστιγώσανε 10 φορές παραπάνω μόνο και μόνο επειδή προσπάθησε να δει το αντικείμενο  με το οποίο τον χτύπαγαν, ένα δερμάτινο λουρί «βαρύ σαν ρόπαλο», ενώ δεν μπορεί να ξεχάσει με τίποτα την εικόνα ενός παιδιού, 15 ετών, στην πλάτη του οποίου δεν υπήρχε πια ίχνος δέρματος από τα πολλά μαστιγώματα.
 
Στην πόλη της Μαριάνα, οι συζητήσεις σχετικά με το αναμορφωτήριο είναι πάντα δύσκολες . Ο 62χρονος Κέλβιν Κρίμερ ήξερε τον άνθρωπο που έφτιαχνε τις μπότες των παιδιών, τις οποίες είχε χαράξει στο τακούνι για να μπορούν να βρουν τα παιδιά αν κάποιο προσπαθούσε να το σκάσει. «Ήταν κακοί άνθρωποι», ανέφερε. Και συνέχισε: «Ήταν μαρτύριο για τα παιδιά. Και η αστυνομία δεν ενδιαφερόταν.»
 
Ο Τόμας Μακσουέιν, 42 ετών, έχει ακούσει όλες τις σχετικές ιστορίες. Ίσως η χειρότερη είναι εκείνη που αναφέρει ότι ένα βράδυ οι φρουροί ξύπνησαν μερικά παιδιά, τα οδήγησαν έξω μέσα στο σκοτάδι, τους δώσανε όπλα και τους είπαν να πυροβολήσουν ό,τι κινείται. «Όταν ανάψαν τα φώτα, είδαν όλα εκείνα τα μαύρα παιδιά να τρέχουν και έπρεπε να τα πυροβολήσουν».
 
Η καθηγήτρια Κίμερλ προσπαθεί να πάρει άδεια για να ξεκινήσει τις εκταφές και τη μεταφορά των σωμάτων σε ιατροδικαστικές εγκαταστάσεις, ώστε αν ευσταθούν ιστορίες όπως αυτή του Μακσουέιν και βρεθούν θύματα πυροβολισμού ανάμεσα στα πτώματα, τότε αυτόματα η Φλόριντα θα πρέπει να εξετάσει βαθύτερα το θέμα και ίσως να προχωρήσει σε απαγγελία κατηγοριών.
 
Προς το παρόν, αρκείται στη βοήθεια που προσφέρει στους συγγενείς των θυμάτων.  Αφενός, δίνοντας απαντήσεις για τον, συχνά ανεξήγητο, θάνατό των ανθρώπων τους, αφετέρου βρίσκοντας τις σορούς των συγγενών τους, ώστε να τους επιστραφούν και να ταφούν κανονικά, βρίσκοντας επιτέλους τη γαλήνη που τους αξίζει, αναφέρει η Independent.
 
Πηγή: Independent