Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αναβάθμισε στο επίπεδο 2 (μεσαίο, στην 4βαθμη κλίμακα) την κατάσταση συναγερμού στη χώρα, μετά και την επίσημη προειδοποίηση για την πιθανότητα μίας «θεαματικής» ενέργειας από την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Ads

Το επίπεδο συναγερμού αναβαθμίσθηκε στο 2 εξαιτίας του «πιθανού κινδύνου τρομοκρατικής ενέργειας» τονίζει στο ανακοινωθέν του το υπουργείο, το οποίο αποδίδει την απόφαση στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι δυνάμεις ασφαλείας. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάλμπα είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα να προβεί η ΕΤΑ σε μία «θεαματική ενέργεια», όπως μία απαγωγή, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία από την 1η Ιανουαρίου.

Το υπουργείο προειδοποιεί επίσης πως η περίοδος κινδύνου είναι το τέλος του έτους, ενώ επισυνάπτει και τις «απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας» -έπειτα ιδίως και το πρόσφατο επεισόδιο με την πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ.

Επιπλέον το βασκικό ραδιοφωνικό δίκτυο Εουσκάντι μετέδωσε σήμερα πως ήλθε στην κατοχή του έγγραφο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΑ είχε σχεδιάσει για τις επόμενες ημέρες δύο ενέργειες μεγάλης κλίμακας-ένα πλήγμα κατά ενός υπουργείου, ή στρατοπέδου της Πολιτοφυλακής, και μία απαγωγή επιφανούς προσώπου.

Ads