Ο ρυθμός ανάπτυξης στα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης ανήλθε στο 1% το β΄τρίμηνο από το 0,2% που ήταν το α΄τρίμηνο και σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπέρασε και τις ΗΠΑ, ο ρυθμός των οποίων ήταν 0,6% για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται υψηλότερος από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 07%.

Ads

Σε αυτή την αύξηση συνέβαλε και η εντυπωσιακή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ, αύξηση η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την επανένωση το 1990 (2,2%).

Επίσης σύμφωνα με την Eurostat σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε 1,7%, ενώ για το σύνολο των 27 κρατών μελών ο ρυθμός ανάπτυξης τριμήνου ανήλθε στο 1% και σε ετήσια βάση στο 1,7%.

Όσον αφορά στη Γαλλική οικονομία αυτή σημείωσε αύξηση της τάξεως του 0,6%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλικής οικονομίας παρέμεινε στο 0,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 0,2% το β΄τρίμηνο από 0,1% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανική κυβέρνηση προανήγγειλε χτες νέα μέτρα λιτότητας.

Ads

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξη για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραμείνουν στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Διεύρυνση του spread στις 824 μονάδες βάσης

Στις 824 μονάδες βάσης διευρύνθηκε σήμερα, Παρασκευή τo spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, ακολουθώντας την άνοδο στην περιφέρεια της ευρωζώνης, μετά την αδύναμη έκδοση ομολόγου από την Ιταλία.

Το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου διευρύνονταν κατά 6 μονάδες βάσης στις 148 μονάδες, ενώ το ισπανικό διαμορφώνονταν στις 172 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου.