Φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ σχεδιάζει την αποστολή –αεροπορικώς– ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η πτήση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη άνοιξη.

Ads

«Έχουμε την πρόθεση να στείλουμε στη Γάζα ένα αεροσκάφος χωρίς να περάσουμε από τον ισραηλινό ή τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο» δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας στο Παλαιστινιακό πρακτορείο Ma’an.

Τον περασμένο Μάιο, φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, διοργάνωσαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών μέσω ενός στολίσκου πλοίων που κατέπλευσαν στην περιοχή της Γάζας. Το ισραηλινό ναυτικό προκειμένου να εμποδίσει τα έλευση των πλοίων στη Γάζα, επιτέθηκε στο στόλο με αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, Channel 2, το κίνημα «Free Palestine Movement» που εδρεύει στην Καλιφόρνια και το οποίο διοργανώνει την ανθρωπιστική πτήση έχει συνδεθεί με την Τουρκική οργάνωση IHH (Humanitarian Relief Foundation), μια εκ των διοργανωτών του «Στόλου της Ελευθερίας». Όπως μετέδωσε το κανάλι, οι διοργανωτές της πτήσης έκαναν ένα χρόνο να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη ναύλωση του αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να προσγειωθεί σε μέρη όπου δεν υπάρχει αεροδρόμιο.

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Haaretz, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μοναδική πρόκληση για το Ισραήλ, καθώς θα είναι δύσκολο για τις ισραηλινές δυνάμεις να αναχαιτίσει το αεροπλάνο χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Ωστόσο, διπλωματικές πιέσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αποστολή.