Στάση εργασίας για μία ώρα σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας που ελέγχεται από το ΚΕΑΔ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ως απότιση φόρου τιμής στον Αριστοτέλη Γκούμα, τον Έλληνα ομογενή, κάτοικο Χειμάρρας, που δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ads

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε στην υπόθεση από το Αργυρόκαστρο όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό News 24 και αρκετές εφημερίδες. Ο ίδιος δήλωσε ότι τη στάση εργασίας αποφάσισαν από κοινού το ΚΕΑΔ, η ΟΜΟΝΟΙΑ και η Ένωση των Τοπικών Αιρετών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ως απότιση φόρου τιμής αλλά και «για την ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων κρατικών αρχών για την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση αυτής της άνευ προηγουμένου δολοφονίας».

Ο κ. Ντούλες τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία η δολοφονία «είχε ως έμπνευση τα σκοτεινά αίτια του εθνικού μίσους» και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση και τις αρχές της δικαιοσύνης να μετάσχουν άμεσα στη διαδικασία της έρευνας του περιστατικού εμπειρογνώμονες από τις διαπιστευμένες στα Τίρανα αποστολές του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε., προκειμένου, όπως δήλωσε, «να διασφαλιστεί ο επαγγελματισμός και η αξιοπιστία της διαδικασίας».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα ΜΑΡΟ σημειώνει πως ο Ντούλες ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση «να αλλάξει την πολιτική της, από την άγονη ρητορική σε ντε φάκτο σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Χειμάρρα και την προώθηση του καθεστώτος των δικαιωμάτων για όλα τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας γενικά, με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και τη σύγχρονη πρακτική.

Ads

Σ’ αυτό το πλαίσιο ζητούμε ειδικά από το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε αναδιοργάνωση των οργάνων δημοσίας τάξεως στη Χειμάρρα, τα οποία έχουν εκδηλώσει διαρκώς απαράδεκτη ανεκτικότητα προς πολίτες με προκλητική συμπεριφορά σε βάρος της ταυτότητας, της γλώσσας και των παραδόσεων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, η οποία είχε ως συνέπεια σοβαρά και εγκληματικά επεισόδια στις δημοτικές εκλογές του 2000, του 2003 και 2007, που είχαν ως αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα στις 12 Αυγούστου.

Με την αναδιοργάνωση αυτή δεν μπορεί να παρακαμφθεί πλέον η εκπροσώπηση σε καθορισμένες αναλογίες, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και κριτήρια, των αστυνομικών από τις τάξεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».