Την Κυριακή διεξάγεται στην Αλβανία η εκλογική μάχη που αναγνωρίζεται ως κρίσιμη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οι δύο επικρατέστεροι είναι ο Σαλί Μπερίσα και ο Έντι Ράμα, ενώ συνολικά στις εκλογές θα συμμετάσχουν 66 κόμματα, εκ των οποίων όμως τα 62 συμμετέχουν τελικά στους δύο μεγάλους συνασπισμούς: Τη «Συμμαχία για Απασχόληση, Ευημερία και Ένταξη» με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και τη «Συμμαχία για μια Ευρωπαϊκή Αλβανία» με βασικό άξονα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα.

Ads

Η Deutsche Welle, που επικαλείται παρατηρητές, σημειώνει πως ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων ενδέχεται να παίξει ένα μικρό κόμμα το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης» (LSI) του πρώην υπουργού εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, το οποίο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο φαινόταν να στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά σήμερα τείνει προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, με το οποίο ούτως ή άλλως έχει μεγαλύτερη ιδεολογική συγγένεια. Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι έχουν μικρές ιδεολογικές διαφορές.

Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, ο Σαλί Μπερίσα θέλει να προσελκύσει επενδυτές με ενιαίο, χαμηλό φόρο για όλα τα εισοδήματα, ενώ προεκλογικά έχει δώσει βαρύτητα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Από την πλευρά της η «Συμμαχία της Ευρωπαϊκή Αλβανία» κατά την προεκλογική εκστρατεία προέταξε τον ευρωπαϊκή κατεύθυνση για την Αλβανία με τον Έντι Ράμα να υπόσχεται παράλληλα καλύτερες υποδομές και καταπολέμηση της διαφθοράς. «Ο προεκλογικός αγώνας επικεντρώθηκε λιγότερο σε ουσιώδη θέματα και περισσότερο στις αλληλοκατηγορίες περί διαφθοράς» τονίζει ο Φρανκ Χάντκε, διευθυντής του γραφείου του ιδρύματος Friedrich Ebert στα Τίρανα.
 
Εξαίρεση αποτελεί η οικονομική ατζέντα, που κυριάρχησε στον προεκλογικό αγώνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.  «Το κυβερνών κόμμα θέλει να διατηρήσει το αποκαλούμενο flat tax, δηλαδή έναν ενιαίο φόρο για όλα τα εισοδήματα, θεωρώντας ότι έτσι προσελκύονται ξένοι επενδυτές, ενώ αντίθετα οι σοσιαλιστές ζητούν μία προοδευτικά αυξανόμενη φορολόγηση με τρεις κλίμακες» επισημαίνει ο Τόμας Σρέπελ από το πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer. Σε προσωπικές αντιδικίες με τον αντίπαλο έχουν εμπλακεί τόσο ο Σαλί Μπερίσα, όσο και ο Έντι Ράμα. «Οι πολιτικές συζητήσεις εξαντλούνται σε ευφυολογήματα και προσωπικές επιθέσεις» δηλώνει ο Μουσταφά Νάνο, ειδικός σε θέματα μέσων ενημέρωσης.

 
Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούν από κοντά και οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά. Ανησυχίες εκφράζονται πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να αμφισβητηθούν και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία με τον κίνδυνο η χώρα να βυθιστεί σε πολιτική κρίση. Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.

Ads

Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντάς τη χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή. «Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα παίξουν και οι μετανάστες ψηφοφόροι, καθώς εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 100.000. Τα κόμματα έχουν ναυλώσει μεταφορικά μέσα για να βοηθήσουν τους υποστηρικτές τους, που έχουν μεταναστεύσει να επιστρέψουν στη χώρα για να ψηφίσουν. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, έως το μεσημέρι του Σαββάτου, μόνο από την διάβαση της Κακαβιάς εισήλθαν στην Αλβανία περισσότεροι από 25.000 ψηφοφόροι. Άλλοι 15.000 πέρασαν τα σύνορα από την Κρυσταλλοπηγή.

Νεκρός μετά από επεισόδιο με πολιτικά κίνητρα


Ένα μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας έχασε τη ζωή του και ένα άλλο τραυματίσθηκε σε επεισόδιο που ξεκίνησε από λογομαχία με πολιτικά κίνητρα. Το θύμα, 52 ετών, ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης.

Για το περιστατικό η αστυνομία αναζητά δύο άτομα. Επεισόδια έχουν σημειωθεί σε πολλά εκλογικά τμήματα στη χώρα. Όπως αναφέρει Deutsche Welle, το ηγετικό στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Ιλίρ Μέτα κατήγγειλε ότι «ένοπλες ομάδες» τρομοκρατούν τους ψηφοφόρους σε εκλογικά τμήματα της βόρειας Αλβανίας για λογαριασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις αυτό γίνεται με την ανοχή της τοπικής αστυνομίας η οποία δεν παρεμβαίνει.

Την ίδια ώρα ανεξάρτητοι παρατηρητές κάνουν λόγο για «μαζικές παρατυπίες». Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα πολίτες ψήφιζαν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, άλλα άνοιξαν με μεγάλη καθυστέρηση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μεμονωμένοι ψηφοφόροι ψήφιζαν για όλη την οικογένεια.