Τρεις ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής συναντήθηκαν την Τρίτη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, προκειμένου να του ασκήσουν πιέσεις για να εγκαταλείψει την εξουσία της χώρας.

Ads

Στο Αμπιτζάν βρέθηκαν ο πρόεδρος του Μπενίν, της Σιέρα Λεόνε και του Πράσινου Ακρωτηρίου που έγιναν δεκτοί «σαν αδέλφια και φίλοι», όπως ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αν και δήλωσε ότι θα ακούσει το μήνυμα των τριών ηγετών, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί επέμβαση στα εσωτερικά της.

Ο Γκμπαγκό, που έχασε στις πρόσφατες εκλογές, αρνείται να παραχωρήσει το προεδρικό αξίωμα στον Αλασάν Ουαταρά. Η πλευρά του απερχόμενου προέδρου επικαλείται το Σύνταγμα που υποστηρίζει ότι τον δικαιώνει.

Με τη σειρά του ο Ουαταρά προσπαθεί να πάρει στα χέρια του μέρος του ελέγχου της χώρας, ασκώντας ουσιαστικά παράλληλα εξουσία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα κέρδισε με οκτώ μονάδες αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τον Γκμπαγκό τα ακύρωσε. Ο Ουαταρά θεωρείται πάντως νικητής από τους δυτικοαφρικανικούς πολιτικούς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Περισσότεροι από 19.000 πρόσφυγες από την Ακτή Ελεφαντοστού στη Λιβερία

Ads

Μετά τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση ήταν ήρεμη στο Αμπιτζάν αλλά σήμερα ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί

Συνολικά 19.120 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να μεταβούν στη γειτονική Λιβερία, ώστε να γλιτώσουν από τη μετεκλογική βία, δηλαδή άλλοι 5.000 μετά το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) «κατέγραψε τη φυγή συνολικά 15.120 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία, ενώ οι αρχές της χώρας την ενημέρωσαν για επιπλέον 4.000» δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR Φατουμάτα Λεζέν-Καμπά. Η πλειοψηφία των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου το 62% από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται «υποστηρικτές του Αλασάν Ουατάρα και υποστηρικτές του Λοράν Γκμπάγκμπο», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της HCR, όπου επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του φόβου που υπάρχει ότι «το πολιτικό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο». Εκτός από τον ΟΗΕ και ξένοι αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου, έχοντας μόλις ανακάμψει κάπως από τον εμφύλιο του 2003.

«Η πλειοψηφία (των προσφύγων) είναι υποστηρικτές του Ουατάρα. Εδώ και μερικές ημέρες, υπάρχουν ωστόσο και υποστηρικτές του Γκμπάγκμπο» πρόσθεσε η Λεζέν-Καμπά.

Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας κυανόκρανος σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, στην περιοχή του Αμπιτζάν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού.