Στο Πακιστάν βρίσκεται η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην χώρα για πρώτη φορά μετά την δολοφονία του Μπιν Λάντεν από Αμερικανούς κομάντο. Στόχος της επίσκεψης είναι να μειωθούν οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ενδεικτικά χθες, αποφασίστηκε η μείωση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα, μετά από κυβερνητικό αίτημα.

Ads

Μία ημέρα πριν από την άφιξή της στο Πακιστάν, η Χ.Κλίντον είπε ότι η συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πίεζε την χώρα να αναλάβει περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι ένας «καλός εταίρος» στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνήσει σχετικά με το πόσο σκληρά πρέπει να αντιμετωπιστεί η Αλ Κάιντα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις.

«Έχουμε μια σειρά προσδοκιών που επιθυμούμε να εκπληρώσει η κυβέρνηση του Πακιστάν, αλλά θέλω να τονίσω ότι το Πακιστάν δεν παραγκωνίστηκε» δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στη Γαλλία. «Έχουν εμπλακεί στον δικό τους πικρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες εξτρεμιστές» πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι και τον Άχμαντ Πάσα, τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών (ISI). Συνοδεύεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχο Μάικ Μάλεν.

Ads

Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να ζητήσει από το Πακιστάν περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της Αλ-Κάιντα και των εξτρεμιστών Ταλιμπάν αλλά και βοήθεια για την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν.

Από την πλευρά της η πακιστανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σαφέστατη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το έντονα αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Σε μία επιπλέον κίνηση δυσπιστίας, το Πακιστάν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των στρατιωτικών εκπαιδευτών που βρίσκονται στη χώρα.