Με μεγάλη διαφορά φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές στην Αιθιοπία, το κυβερνών κόμμα και οι σύμμαχοι. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στις εννέα περιφέρειες και πόλεις της χώρας η διαφορά του ERDF με το συνασπισμό της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγάλη.

Ads

«Το κόμμα EPRDF έχει κερδίσει σίγουρα», δήλωσε ο Μεργκά Μπεκάνα, επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Αιθιοπίας (ΝΕΒΕ). Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν συντριπτική νίκη του EPRDF στην μεγαλύτερη περιφέρεια, Ορόμια, η οποία θεωρείται και το λίκνο των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται και στην πρωτεύουσα Αντις Αμπέμπα, ανατρέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2005.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε αδικίες στην εκλογική διαδικασία, που ευνόησαν το κόμμα του πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής της Ε.Ε., οι εκλογές ήταν ειρηνικές, αλλά «το παιχνίδι ήταν άνισο».

Ads

«Η εκλογική διαδικασία απέχει μακράν από συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις» δήλωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ, Θις Μπέρμαν. Όπως υπογράμμισε, υπήρχαν στοιχεία πως κρατικές πηγές χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου του Λαού της Αιθιοπίας (EPRDF). Έκανε λόγο για ανησυχητικές πληροφορίες για εκφοβισμό που έχει η Ε.Ε., οι οποίες, ωστόσο, «δεν επηρεάζουν απαραιτήτως το τελικό αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης: Στις κάλπες οι Αιθίοπες για πρώτη φορά μετά τις αιματηρές εκλογές του 2005