Ads

Αθώος κρίθηκε ο Τζορτζ Ζίμερμαν για όλες τις κατηγορίες σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από σφαίρες του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα. Ο θάνατος του νεαρού τον Φεβρουάριο του 2012 προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την οπλοκατοχή στη χώρα.

Εάν κρινόταν ένοχος, ο 29χρονος Ζίμερμαν, πρώην μέλος μιας ομάδας εθελοντών ασφαλείας του Σάνφορντ, ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε τον Μάρτιν, κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή άνω των 30 ετών.

image
 
Η οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο κατά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Ads

image
 
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συγγενείς του Ζίμερμαν που βρίσκονταν εντός της δικαστικής αίθουσας και με αποδοκιμαστικά συνθήματα από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, κρατώντας πλακάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου του 2012 ο Τρέιβον Μάρτιν, ένα παιδί 17 ετών, πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στο Σάνφορντ, αφού είχε αγοράσει αναψυκτικό και καραμέλες, από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, Αμερικανό, περουβιανής καταγωγής, εθελοντή φύλακα που έκανε βάρδια φύλαξης στην γειτονιά του. Ο Τζορτζ Ζίμερμαν συνελήφθη για λίγο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος διότι επικαλέστηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας, αν και το θύμα του δεν ήταν οπλισμένο.
 
Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που ανάγκασε τον διευθυντή της αστυνομίας του Σάνφορντ και τον αρχικά διορισμένο εισαγγελέα να παραιτηθούν από την έρευνα. Το θέμα παρέμεινε επί εβδομάδες στο προσκήνιο από τα μέσα ενημέρωσης, οι γονείς του νεκρού παιδιού οργάνωσαν μέσω του Ίντερνετ εκστρατεία ζητώντας την άσκηση δίωξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, τον νόμο «Stand your Ground» περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε πάρει θέση για το θέμα δηλώνοντας: «Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον Μάρτιν».
 
Στη Φλόριντα η νομοθεσία επιτρέπει στους πολίτες να χρησιμοποιούν όπλα για αυτοάμυνα. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν για άλλες 23 Πολιτείες, σύμφωνα με την Εκστρατεία για την Πρόληψη της Ένοπλης Βίας.