Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βέλγιο και η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στην πολιτική κρίση. Σημείο διχασμού ανάμεσα στο γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, αποτελεί το θέμα της διοίκησης και της χρηματοδότησης της δίγλωσσης πρωτεύουσας, των Βρυξελλών.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 13 Ιουνίου, κανένα από τα δύο κόμματα δεν απέσπασε καθαρή πλειοψηφία για σχηματισμό Κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για λογαριασμό του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Έλιο ντι Ρούπο, έλαβε εντολή από τον βασιλιά του Βελγίου, Αλβέρτο Γ’, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο όπως δήλωσε, οι δύο αντίπαλες πλευρές απλώς είναι «ασύμβατες». Ο ηγέτης του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος N-VA, Ντε Γουέβερ στο παρελθόν, είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να δει να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Το 2007, μετά τις εκλογές, χρειάστηκαν εννέα μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, σε μία εποχή μάλιστα που δεν υπήρχε τέτοια πόλωση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ads