Οι διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση της εξουσίας στην Υεμένη σταμάτησαν και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επανέναρξή τους, δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης, την ώρα όπου ξέσπαγαν συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των αγωνιστών στα νότια της χώρας.

Ads

Ο Ali Abdullah Saleh δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση, η οποία απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης έπειτα από 32 χρόνια στην εξουσία και δεκάδες θύματα στις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση της εξουσίας μπορεί και να μην έχουν… πεθάνει, η κυβερνώσα επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος συνέστησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα με βάση κοινοβουλευτικό σύστημα.

Υπό την πίεση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ο πρόεδρος Saleh χθες, Κυριακή, συγκάλεσε σύσκεψη της κυβερνώσας επιτροπής ώστε να την ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Στη διάρκεια της σύσκεψης, τα μέλη της επιτροπής απηύθυναν έκκληση προς αυτόν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2013 -δηλαδή, έως ότου λήξει η θητεία του-, σύμφωνα με πηγή του κυβερνώντος κόμματος.

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Saleh είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος για μια “αξιοπρεπή” αποχώρηση, αλλά κατά τα φαινόμενα πλέον δεν ισχύει η προσφορά για αποχώρησή του.

Παράνομο φορτίο όπλων προς Υεμένη στην Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών αντιδρώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με τον εντοπισμό φορτίου 1.600 όπλων από την Τουρκία, με προορισμό την Υεμένη, τόνισε ότι πρόκειται για παράνομο φορτίο όπλων, το οποίο μεταφερόταν χωρίς την άδεια των επίσημων τουρκικών αρχών.

«Το αναφερόμενο φορτίο δεν είχε τις απαραίτητες άδειες από τις τουρκικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Σελτσούκ Γιουνάλ.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου, ανέφεραν ότι το φορτίο είχε φτάσει στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού προηγουμένως, το πλοίο που το μετέφερε, είχε ελλιμενιστεί σε λιμάνι της Αιγύπτου. Ο τελικός προορισμός του, ήταν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, τόνισε ότι η χώρα του, είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στην έκδοση αδειών για την εξαγωγή φορτίων όπλων, σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Ο κ. Γιουνάλ υποστήριξε ότι στα στοιχεία εξαγωγών των οπλικών φορτίων, έχουν πρόσβαση οι διεθνείς οργανισμοί.