Ποσό δέκα εκατ. δολαρίων συμφώνησαν να καταβάλουν ο  καθολικός αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες, καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι και ένας ακόμα πρώην ιερέας, προκειμένου να διευθετηθούν τέσσερις αγωγές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που εκκρεμούν σε βάρος τους. Αυτό δήλωσαν την Τρίτη οι δικηγόροι των θυμάτων.

Ads

 
Ο Μαχόνι, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2011 ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ και αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Ρώμη όπου συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του νέου Πάπα, έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε  παιδόφιλο ιερέα να αποφύγει τις έρευνες της αστυνομίας, στέλνοντάς τον σε ένα εκκλησιαστικό κέντρο για «θεραπεία». Στη συνέχεια, επανατοποθέτησε τον ιερέα στην Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.
 
Σαν όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός, τέθηκε ότι καμία από τις πλευρές δεν θα αναγκαζόταν να ομολογήσει για τα αδικήματα, δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των εναγόντων στην υπόθεση, Βινς Φιλάντι.
 
Ωστόσο δήλωσε ότι ο συμβιβασμός, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη αρχείων της εκκλησίας που τεκμηριώνουν το ρόλο του Μαχόνι και άλλων στη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον ιερέα, αποτελεί την «πιο ξεκάθαρη παραδοχή της ενοχής που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την αρχιεπισκοπή».
 
Ένας από τους δικηγόρους της αρχιεπισκοπής, ο Μάικλ Χένιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το ποσό του διακανονισμού συμφωνήθηκε στα 9,9 εκατομμύρια δολάρια. O ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αρχιεπισκοπή «πάντα είχε τη θέση ότι ήταν υπεύθυνη για την συμπεριφορά του Μπέικερ».
 
Ο καρδινάλιος Μαχόνι, υποστήριξε ο Χένιγκαν, έχει «παραδεχθεί ότι διέπραξε σοβαρό λάθος όταν επανατοποθέτησε τον Μπέικερ σε ιερατική υπηρεσία».