Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες κατέκλυσαν, την Κυριακή, την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στον οποίο καταλογίζουν ότι βάζει πάνω από τα συμφέροντα της χώρας την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ads

Παράλληλα, υποστηρικτές του ισλαμιστή ορκίζονται πίστη σε αυτόν, στο πλαίσιο μαζικής αντι-διαδήλωσης στο προάστιο Νασρ Σίτι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Ορισμένοι, δε, κρατούν πλακάτ που αναγράφουν ότι είναι έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες για την παραμονή του προέδρου στην εξουσία.

«Irhal, Irhal!» (‘Φύγε, Φύγε’) και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ απευθυνόμενοι στον Μόρσι που ανέλαβε τα ηνία μόλις πριν ένα έτος, καθώς σήμερα είναι η πρώτη επέτειος της ανάληψης του προεδρικού του αξιώματος.Οι Αιγύπτιοι βλέπουν στο πρόσωπό του αυτόν που τους «έκλεψε» την επανάσταση, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες και προωθώντας τον ισλαμικό νόμο χωρίς να πράξει τίποτε για τη βελτίωση της οικονομίας και της ασφάλειας στη χώρα.

Έως αργά το απόγευμα της Κυριακής οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είχαν φθάσει τις 200.000.

Ads

Μεγάλες συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου. Περισσότεροι από 100.000 πολέμιοι του προέδρου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, όπου την Παρασκευή ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν τρία γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων σε πόλεις στο Δέλτα του Νείλου, τα τελευταία επεισόδια σε μία εβδομάδας βίας και οδομαχιών που οδήγησε στο θάνατο αρκετών ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός Αμερικανού φοιτητή, και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Υπό το φόβο της επανάληψης βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε σημαντικά κτίρια, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου του Καΐρου.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιχάμπ Φαχμί κάλεσε τους Αιγύπτιους «να ενωθούν και να ακούσουν τον ήχο της σοφίας». Ανέφερε πως όλες οι πλευρές πρέπει να συμμορφώνονται με τις δημοκρατικές διαδικασίες, και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η προεδρία είναι ανοιχτή «σε πραγματικό και σοβαρό εθνικό διάλογο».

Την ίδια στιγμή, ο στρατός, σε κάθε περίπτωση πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη, έχει διακηρύξει-προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι θα παρέμβει εάν η κατάσταση παρεκτραπεί, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή θέληση.

Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις έρχονται έπειτα από μία σειρά ημερών που σημαδεύτηκαν από βίαιες οδομαχίες μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός αμερικανός πολίτης.

Το κλίμα εντάθηκε ακόμα περισσότερο το Σάββατο, όταν η αντικυβερνητική οργάνωση Tamrod ανακοίνωσε πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Μόρσι και διενέργεια πρόωρων εκλογών έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 13,23 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του 2012, που τον έφεραν στην εξουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μόρσι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντες κατά […] της συνταγματικής νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρσι σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κυριακάτικο φύλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.