O πραγματικός ήρωας του «Ηοtel Rwanda», Paul Rusesabagina, ο οποίος κατάφερε να σώσει 1.200 Τούτσι κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας από τη φυλή των Χούτου, είναι εχθρός για την κυβέρνηση της Ρουάντα. Κατηγορείται για χρηματοδότηση του επαναστατικού στρατού στη χώρα και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της τρομοκρατίας.

Ads

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρουάντα, Martin Ngoga, υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Rusesabagina, μέσω της εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων Western Union, χρηματοδοτούσε διοικητές τoυ επαναστατικού στρατού της Ρουάντα FDLR (Δημοκρατικές Δυνάμεις Απελευθέρωσης Ρουάντα), με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μαχητών για μια νέα ομάδα γνωστή ως Συνασπισμό Δημοκρατικών Δυνάμεων (CDF). Ο ίδιος θεωρεί τον πρώην ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «εγκληματία» κι «εχθρό» για το κράτος και τον καλεί να λογοδοτήσει και να αποδείξει την εμπλοκή του ή μη στο ζήτημα αυτό.

Ο Rusesabagina, ο οποίος μετά την απελευθέρωση του «Hotel Rwanda» δοξάστηκε ως ήρωας απ’όλον τον κόσμο, διατείνεται ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «κατασκευασμένες» κι ότι δεν εκπλήσσεται ότι μπορούν ακόμα και να εμφανίζουν ενοχοποιητικά έγγραφα. «Είναι πολύ πονηροί», τονίζει.

Ο ίδιος, κάτοικος των Βρυξελλών σήμερα, αναφέρει ότι φοβάται για την ίδια του τη ζωή, δηλώνοντας στην «Independent»: «Με κυνηγούν. Ενώ είμαι στις Βρυξέλλες διατρέχω κίνδυνο, ακολουθούν κάθε μου βήμα». Ο βραβευμένος το 2005 με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, έχει χαρακτηρίσει το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε πριν από τρία χρόνια ως δολοφονική απόπειρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σπίτι του στη βελγική πρωτεύουσα έχει λεηλατηθεί ήδη τρεις φορές, με τελευταία αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας, όταν εκλάπησαν πολλά έγγραφα.

Ads

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές φαίνεται να παίζει το γεγονός ότι ο Rusesabagina είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές της κυβέρνησης Kagame. Ο Kagame επανεκλέχθηκε στις 10 Αυγούστου έπειτα από μία καμπάνια που αμαυρώθηκε από δολοφονίες των αντιφρονούντων, την καταστολή και από την παρεμπόδισή τους να πάρουν μέρος στις εκλογές, αλλά και από το κλείσιμο εφημερίδων.