«Παρασκευή των μαρτύρων» έχουν αποκαλέσει τη σημερινή ημέρα, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, που καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις σημερινές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Χτες ο αιγύπτιος πρόεδρος σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται παραιτηθεί και σήμερα αποχώρησε από το Κάιρο, με ελικόπτερο και προορισμό το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ. Οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική κινητοποίηση ενώ αναλυτές φοβούνται ότι θα είναι και η πιο βίαιη μέχρι σήμερα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 1.000 διαδηλωτές στην πόλη Αλ Αρίς, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και αντάλλαξαν πυρά με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός, που αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στις εξελίξεις, δήλωσε ότι στηρίζει τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Σημειώνεται ότι χτες ο Στρατός ανακοίνωσε ότι θα προστατέψει το έθνος και τις φιλοδοξίες», ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» εξέφρασε ανησυχίες για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Σε μία «σημαντική και επείγουσα» ανακοίνωση θα προβεί η αιγυπτιακή προεδρία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ads

Το AL Arabiya μετέδωσε ότι ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε το Κάιρο, ενώ πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαιώνουν και σημειώνουν ότι κατευθύνεται προς παραθαλάσσιο θέρετρο. Λίγο αργότερα, από τα διεθνή μέσα, μεταδόθηκε ότι ο Μουμπάρακ έφτασε το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ. Την ίδια στιγμή ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι «ο Μουμπάρακ ανήκει στο παρελθόν». «Το καθεστώς έχει τελειώσει», πρόσθεσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για τη διεξαγωγή «δίκαιων και δημοκρατικών» εκλογών στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ενώ δεκάδες χιλιάδες πολιτών βρισκόταν συγκεντρωμένοι σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, περιμένοντας την παραίτησή του. Ωστόσο ο Χ. Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι παραχώρησε ορισμένες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Ομάρ ΣουλεΪμάν, χωρίς να διευκρινίσει ποιές, και επανέλαβε ότι δεν εγκαταλείπει τον προεδρικό θώκο πριν από τη λήξη της θητείας του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο επί 30 χρόνια ηγέτης της χώρας είπε πως θα επιβλέψει την «έξοδο» από την τρέχουσα κρίση και ότι «θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις που διατυπώνουν οι νέοι και οι πολίτες… χωρίς να υπονομευθεί το Σύνταγμα και με τρόπο που να διασφαλίζεται η σταθερότητα της κοινωνίας μας».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος συνέστησε στους νέους «να αποχωρήσουν, να επιστρέψουν σπίτια τους και στη δουλειά τους. Η χώρα χρειάζεται τα χέρια τους».

Ads

«Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή», τονίζει ο Ομπάμα.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπάραντει, προσωπικότητα της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε μετά την ομιλία του Μουμπάρακ πως ο επί 30 χρόνια πρόεδρος της χώρας θα κάνει την «Αίγυπτο να εκραγεί» με τη στάση του.

Τελευταίες εξελίξεις- Συνεχής ενημέρωση :

17:40:Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Αλ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά και προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους, ενώ αντάλλαξαν πυρά και με τους αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην σκεπή του κτιρίου. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες.

17:30: Σε μια «σημαντική και επείγουσα» ανακοίνωση, θα προβεί η αιγυπτιακή προεδρία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ενώ ο πρόεδρος Μουμπάρακ βρίσκεται στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ.

17:00 : Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτηθεί, την ώρα που. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οι διαδηλωτές στο Κάιρο, περίπου 500.000 στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της αιγυπτιακής ασφάλειας. Σε πολιορκία από 3.000 διαδηλωτές το προεδρικό Μέγαρο, ενώ 2.000 άνθρωποι έχουν κλείσει την είσοδο της κρατικής τηλεόρασης.

16:40: Διαδηλωτές έχουν κατευθύνονται προς το παλάτι «Ras el-Tin», μία από τις επίσημες κατοικίες του προέδρου Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια. Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές στην πόλη El-Arish, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις αστυνομικές δυνάμεις και πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικά τμήματα.

16:20: Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και η οικογένειά του έφτασαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

16:00: «Ανολοκλήρωτη» είναι σύμφωνα με τον γάλλο ισλαμολόγο Ζιλ Κεπέλ, η επανάσταση του Καϊρου, επειδή όλη η εξουσία παραμένει στα χέρια του στρατού. «Όσο κι αν υπάρχει ισχυρή εξουσία από μια ευγενική νεολαία που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν ελέγχονται από τους διαδηλωτές», τονίζει στην εφημερίδα Repubblica. «Η κατάσταση μου θυμίζει το 1952, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί, υπό τον Ναγκίμπ και τον Νάσερ. Οι ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα υπουργεία, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όλους τους στρατιωτικούς στόχους, και στη συνέχεια την πρωτεύουσα», τόνισε.

15:30: «Ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε μπροστά μας με μία ομιλία η οποία αποδεικνύει ότι κρατά ακόμη τα ηνία. Εξακολουθεί να λέει ότι θα κάνει αυτό και εκείνο αλλά μεταβιβάζει εξουσίες στον αντιπρόεδρό του. Πρόκειται μόνο για παραπλανητικά λόγια για να σταματήσει τα αιτήματα του λαού. Ο λαός απορρίπτει τις δηλώσεις του Μουμπάρακ και του αντιπροέδρου του», αναφέρει ανακοίνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με την οποία καλούν τον κόσμο να παραμείνει στο δρόμο μέχρι την τελική πτώση του καθεστώτος.

15: 20: Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την είσοδο της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στο Κάιρο. «Ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος» γράφει ένα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές, που πολλοί από αυτούς πέρασαν όλη τη νύχτα κοντά στο κτίριο μετά την χθεσινή άρνηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Πλήθος κόσμου κινήθηκε προς το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, φτάνοντας μόλις 50 μέτρα από το τείχος του κτιρίου. Άρματα μάχης και στρατιώτες της προεδρικής φρουρά περικύκλωσαν το μέγαρο.

14.33: Το BBC Arabic μεταδίδει πως ο Χ. Μουμπάρακ έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Νωρίτερα το ίδιο είπε και το Al-Arabiya για να το διορθώσει μετά από λίγο, με το “έχει εγκαταλείψει το Κάιρο” για να πάει στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σειχ, για ένα “διάλειμμα” .

14.29: Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε: Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μασνούρα, Νταμανχούρ, Τάντα, Μαχάλα, Ασουίτ, Σοάγκ, Μπανί Σαουφί, Σουέζ, Πόρτ-Σαΐντ, Νταμιέτα. Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές δεν περιορίζονται στην πλατεία Ταχρίρ αλλά εμφανίζονται πλέον μεγάλες ομάδες σε ολόκληρη την πόλη. Ένας απόστρατος στρατηγός δήλωσε στο Al Jazeera πως έπεται και άλλη ανακοίνωση απο τον στρατό σύντομα.

Νωρίτερα…

*Φωτογραφία από Al Jazeera