Στο αεροδρόμιο και σε μια βάση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν επιτέθηκαν σήμερα μαχητές των Ταλιμπάν. Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι άνδρες της και Αφγανοί στρατιώτες σκότωσαν «8 αντάρτες», περιλαμβανομένου ενός βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ δεν υπήρξε απώλειες στις τάξεις τους.

Ads

Καπνός υψωνόταν από το αεροδρόμιο και ακούγονταν εκρήξεις. Ελικόπτερα πετούσαν στην περιοχή. Αυτόπτες ανέφεραν ότι είδαν τη σορό τουλάχιστον ενός βομβιστή αυτοκτονίας.

Η επίθεση στην Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σημειώνεται μία ημέρα μετά από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα εναντίον οχηματοπομπής του Αφγανικού στρατού και του NATO έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ, σηματοδοτώντας ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται δυο σημαντικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τον πόλεμο στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες του NATO συναντώνται στη Λισαβόνα με το Αφγανιστάν στην κορυφή της ατζέντας. Ενώ τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Αφγανιστάν και τα σχέδια για την έναρξη μιας «σταδιακής αποχώρησης» των αμερικάνικων στρατευμάτων από τη χώρα με εναρκτήρια ημερομηνία, θεωρητικά, τον Ιούλιο του 2011.

Ads

Σήμερα, Σάββατο, συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη λεγόμενη Βόρεια Συμμαχία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα για να καταδιώξουν την αλ Κάιντα, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Η επίθεση των καμικάζι στην Τζαλαλαμπάντ διεκδικήθηκε από τους Ταλιμπάν, εκπρόσωπος των οποίων είπε ότι σε αυτή συμμετείχαν 14 βομβιστές αυτοκτονίας.

Το αεροδρόμιο της πόλης αποτελεί βάσει πολυάριθμων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) που διοικείται από το NATO.