Αποφασισμένο να εμποδίσει την αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας», που στόχο έχει να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να φτάσει στα χέρια των κατοίκων της πολύτιμος και σπάνιος για εκείνους εξοπλισμός αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια, είναι το Ισραήλ

Ads

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της ισραηλινής κυβέρνησης, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και το ισραηλινό ναυτικό ετοιμάζονται για να αποτρέψουν το στολίσκο από το να πλησιάσει τις ακτές της Γάζας», δήλωσε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ναυτικές δυνάμεις έχουν κάνει μία σειρά ασκήσεων με θέμα την ενίσχυση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ, ο οποίος δήλωσε ότι, εάν τα πλοία επιχειρήσουν να εισέλθουν στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ ύδατα, θα οδηγηθούν στο λιμάνι Ασντόντ, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι περίπου 700 επιβάτες τους θα παραδοθούν στην υπηρεσία αλλοδαπών της ισραηλινής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη των φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων θα μπορούν να προσφύγουν κατά τής εντολής για την απέλασή τους ή να παραιτηθούν του δικαιώματος αυτού και να οδηγηθούν στο αεροδρόμιο για την άμεση απέλασή τους. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα κατασχεθεί και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Γάζα.

Ads

Ο διεθνής υποτυπώδης στόλος που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη Γάζα μεταφέρει 10.000 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, οικοδομικά υλικά και άλλα εφόδια και αναμένεται να φθάσει στα ισραηλινά χωρικά ύδατα τις προσεχείς ημέρες. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συμμετέχουν στην αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι από την Ελλάδα, αναχώρησαν τα πλοία «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος», στα οποία επιβαίνουν πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην διπλωμάτες και τεχνικοί, που θα μεταφέρουν υλική βοήθεια στη Γάζα αλλά παράλληλα θα βοηθήσουν τους Παλαιστινίους να αποκαταστήσουν τις υποδομές τους.

Στην αποστολή συμμετέχει και το tvxs.gr.