Έξι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τριπλή επίθεση κοντά στην πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, την οποία απέδωσε το Ισραήλ σε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Γάζα. Από τις τρεις επιθέσεις σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και 30 τραυματίστηκαν. Τις επιθέσεις στο Ισραηλινό έδαφος καταδίκασε η Ουάσινγκτον, ενώ ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε φόβους για κλιμάκωση της βίας και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Ads

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν πως από την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Ράφα σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Ο Άντχαμ Αμπού Σελμίγια, εκπρόσωπος των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών της Χαμάς δήλωσε πως «η σιωνιστική επιδρομή κατά ενός σπιτιού στη Ράφα προκάλεσε το θάνατο έξι μαρτύρων». Την επίθεση επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ υποστηρίζοντας πως αυτή είχε ως στόχο «μαχητές της PRC», μίας ένοπλης ριζοσπαστικής οργάνωσης, η οποία συχνά δρα ανεξάρτητα από τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αυτόπτες μάρτυρες ένα από τα θύματα της αεροπορικής επιδρομής είναι ο Καμάλ αλ Νάιραμπ, γενικός γραμματέας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης (PRC). Το Reuters επικαλούμενο πηγές από την PRC αναφέρει πως από την επίθεση σκοτώθηκαν ο επικεφαλής της Νάιραμπ και τέσσερα μέλη της PRC. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε φόβους για «κλιμάκωση» της βίας στην περιοχή και κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Νωρίτερα, κοντά στην πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, είχε πραγματοποιηθεί τριπλή επίθεση εναντίον Ισραηλινών.
Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί, ενώ ακόμα 30 τραυματίστηκαν. Νεκροί είναι και επτά δράστες των επιθέσεων.Στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο της κρατικής εταιρείας Egged στο οποίο επιτέθηκαν άνδρες με αυτόματα όπλα περίπου το μεσημέρι κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, κοντά στον ισραηλινό σταθμό Νεταφίμ. Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως στρατιωτικοί. Η δεύτερη επίθεση, με τηλεχειριζόμενη βόμβα, είχε ως στόχο στρατιωτικό όχημα που είχε έρθει για να βοηθήσει τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης. Στόχος της τρίτης επίθεσης ήταν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο, το οποίο χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για «βάρβαρες επιθέσεις» και ζήτησε να οδηγηθούν «γρήγορα» ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες τους. «Καταδικάζουμε με τους πλέον απερίφραστους όρους τις βάρβαρες σημερινές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα θύματα, στις οικογένειές τους και στους συγγενείς τους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι ενωμένες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι οι δράστες αυτής της επίθεσης θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης γρήγορα», προσθέτει.

Ads

Την τριπλή επίθεση καταδίκασε και η ΕΕ. «Καταδικάζω απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της. «Ενημερώθηκα και αισθάνθηκα μεγάλη ανησυχία για τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στο νότιο Ισραήλ σήμερα, κυρίως κατά αμάχων, από τις οποίες πολλοί Ισραηλινοί πέθαναν ή τραυματίστηκαν», σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις στην ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «επίθεση στην κυριαρχία του κράτους» και προειδοποίησε με «ανάλογη αντίδραση».