Τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την απόδοση στο Μαυροβούνιο καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, η οποία ωστόσο δεν θα συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φίλε.

Ads

Σύμφωνα με το κείμενο το περιεχόμενο του οποίου θα δημοσιοποιηθεί επισήμως σήμερα, αλλά διέρρευσε ήδη στα μέσα ενημέρωσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνδέεται με την πρόοδο που θα παρουσιάσει το Μαυροβούνιο στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, στην αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος, στην ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου και στην ελευθερία των ΜΜΕ.

Μετά τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες, στους εκπροσώπους του Τύπου στην Ποντγκόριτσα θα παραχωρήσουν συνέντευξη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο, Λεοπόλντ Μάουρερ και η υπουργός αρμόδια για την ένταξη στην Ε.Ε. Γκόρνταν Τζούροβιτς, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου, RTCG.