Ένοχοι κρίθηκαν από δικαστήριο της Πορτογαλίας οι 7 κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο κρατικό ορφανοτροφείο Κάζα Πία. Οι 6 από τους 7 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λισαβόνας, το οποίο τους καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 5-18 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα κατά την ανάγνωση της απόφασης του. Στους κατηγορούμενους, οι οποίοι διώκονταν για σεξουαλική κακοποίηση ή ότι βοήθησαν να κακοποιηθούν σεξουαλικά δεκάδες παιδιά που διέμεναν στο κρατικό ορφανοτροφείο, περιλαμβάνονται και ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας.

Ads

Ο πρώην οδηγός και κηπουρός στην Κάζα Πια, Κάρλος Σιλβίνο, ο οποίος κατηγορήθηκε για περισσότερα από 600 εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρότρυνση σε πορνεία, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη. Οι άλλοι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ένας πολύ γνωστός πρώην παρουσιαστής της πορτογαλικής τηλεόρασης, ένας πρώην επικεφαλής της Κάζα Πία, ένας πρώην πρεσβευτής, ένας δικηγόρος και ένας γιατρός καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 5 χρόνια και 9 μήνες έως 7 χρόνια. Μόνο η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού στη νοτιοανατολική Πορτογαλία, όπου, σύμφωνα με τα θύματα, γίνονταν “όργια”, αθωώθηκε.

Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι παρανομούσαν και ότι η συμπεριφορά τους θα προκαλούσε σωματική και ψυχολογική βλάβη στα θύματά τους, έκρινε το δικαστήριο.

Ο Σιλβίνο κατηγορείτο για σεξουαλική κακοποίηση και ότι προμήθευε παιδιά σε πλούσιους παιδεραστές έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Ο οδηγός είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους που είχε δηλώσει ένοχος σε ορισμένες από τις κατηγορίες. Αυτός αιτιολόγησε τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε κακοποιηθεί όταν ήταν παιδί.

Ads

Το σκάνδαλο αυτό ξέσπασε το Νοέμβριο του 2002 μετά την αποκάλυψη από την εβδομαδιαία εφημερίδα Espresso πληροφοριών για φερόμενη κακοποίηση παιδιών, κυρίως αγοριών, για κάποιες δεκαετίες.

Στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση στο κρατικό ορφανοτροφείο είχαν έρθει στην επιφάνεια ήδη από τη δεκαετία του 1980, αλλά η έρευνα είχε εγκαταλειφθεί και τα έγγραφα είχαν εξαφανιστεί σε μία κατά ορισμένους προσπάθεια συγκάλυψης.

Στη δίκη κλήθηκαν να καταθέσουναν 32 θύματα, τα οποία παρουσίασαν πολύ μελανές περιγραφές της κακοποίησης που υπέστησαν.

Η δίκη αυτή η οποία διήρκεσε έξι χρόνια ήταν από τις μεγαλύτερες χρονικά που γίνονται ποτέ στην Πορτογαλία.