Ξεκινά σήμερα η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης, στην πόλη Cochabamba της Βολιβίας. Η συνδιάσκεψη θα διαρκέσει τρεις μέρες και αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην αποτυχημένη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Στόχος της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με τον εμπνευστή της και πρόεδρο της χώρας, Evo Morales, είναι μεταξύ άλλων να συμφωνήσουν οι συμμετέχοντες σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας- Γης.

Ads

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε» δηλώνουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, «είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου, είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής.»

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης προβλέπει για σήμερα ένα πάνελ για την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή της κυβέρνησης Morales. Το αναλυτικό πρόγραμμα της συνδιάσκεψης μπορεί να βρεθεί εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι της συνδιάσκεψης έχουν ως εξής:

Ads

— Να αναλύσει τις δομικές και συστημικές αιτίες που παράγουν τη κλιματική αλλαγή και να προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα για να γίνει δυνατή η ευημερία όλη της ανθρωπότητας σε αρμονία με τη Μητέρα-Γη.

— Να συζητήσει και να συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων της Μητέρας-Γης.

— Να συμφωνήσει πάνω σε προτάσεις για νέες δεσμεύσεις για το Πρωτόκολλο του Κυότο, καθώς και για σχέδια Αποφάσεων της Συνδιάσκεψης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή που θα καθοδηγούν τις δράσεις των κυβερνήσεων, που υπερασπίζονται τη ζωή, στις διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή και σε όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με:
α) το κλιματικό χρέος, β) τους μετανάστες-πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, γ) τη μείωση των εκπομπών, δ) τη προσαρμογή, ε) τη μεταβίβαση τεχνολογίας, στ)τη χρηματοδότηση, ζ) τα δάση και τη κλιματική αλλαγή, η) το κοινό όραμα, θ) τους ιθαγενείς λαούς, ι) λοιπά.

— Να εργαστεί για την οργάνωση του Παγκόσμιου Δημοψηφίσματος των Λαών για τη κλιματική αλλαγή.

— Να αναλύσει και να καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης για να προχωρήσει η δημιουργία ενός Δικαστηρίου κλιματικής αλλαγής.

— Να καθορίσει τις στρατηγικές δράσης και κινητοποίησης για την υπεράσπιση της ζωής, απέναντι στη κλιματική αλλαγή και για τα δικαιώματα της Μητέρας-Γης.

Περισσότερες πληροφορίες: https://pwccc.wordpress.com/