Έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της G7 αποφασίστηκε για τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας επιπλέον για σαρωτικές αλλαγές στην ιταλική οικονομία με σκοπό τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013.

Ads

Το 2013, ένα χρόνο δηλαδή νωρίτερα του αναμενόμενου, θα προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση, στο μηδενισμό του ελλείμματος, προχωρώντας παράλληλα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία όπως και σε τροποποίηση του Συντάγματος που θα προβλέπει την κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπ. Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Τζάννι Λέττα, ανακοίνωσε βαθιές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος διέρχεται μια παγκόσμια οικονομική κρίση, επεσήμανε ο Μπερλουσκόνι, και πως οι πιέσεις που δέχεται η χώρα από τις διεθνείς αγορές υπαγορεύουν συντονισμένη απάντηση, προσθέτοντας πως συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Άντζελα Μέρκελ, ώστε να τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης του.

Ads

Επίσης, την σύγκληση της συνόδου G7 των υπουργών Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε, ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Είχε προηγηθεί, τηλεφωνική διάσκεψη Μέρκελ-Σαρκοζί ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, για την κρίση στην ευρωζώνη, εκτός από τον Μπερλουσκόνι και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ακόμη, από ιταλική κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε ότι ο Μπερλουσκόνι συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μέρκελ, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου στις 21 Ιουλίου. Ακόμη, η Μέρκελ, αναμένεται να έχει τηλεφωνική επαφή και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κληρονομιά του παρελθόντος είναι, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό το υψηλό χρέος της χώρας, ωστόσο η “κερδοσκοπία τώρα στοχεύει εμάς” όπως ανέφερε, και γι’ αυτό το λόγο η Ιταλία και τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν ώστε να την μπλοκάρουν.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την τροποποίηση του συντάγματος με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έως το 2013, από επιτροπές της βουλής ενώ όλες οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν σε μερικούς μήνες ή ακόμα και το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο Berlusconi.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, πως στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν άμεσα θα συμπεριλαμβάνεται το άνοιγμα κλειστών κλάδων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η φορολογία.

Παράλληλα, τη συνέντευξη Τύπου του Berlusconi ακολούθησε ένα δημοσίευμα του Reuters στο οποίο γινόταν αναφορά σε συμφωνία επί της αρχής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου η τελευταία πρόκειται να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της χώρας με την προϋπόθεση να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.