Ισχυρή έκρηξη, σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, σε σημείο όπου σταθμεύουν μόνιμα αστυνομικές δυνάμεις. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 32 άτομα, εκ των οποίων οι 17 είναι πολίτες και οι 17 αστυνομικοί. Οι 9 από τους τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Ads

Ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, ανέφερε πως, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας και ότι υπάρχει στο χώρο ένα πτώμα ακρωτηριασμένο. Ο Τσαπκίν είπε πως ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο. Ακολούθησαν δηλώσεις του νομάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είπε “πως ο δράστης είναι άντρας και ότι σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση αυτοκτονίας”. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει την επίθεση.

Επιχείρηση αυτοκτονίας στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 1999, με τραυματίες 3 αστυνομικούς και 8 πολίτες. Η επίθεση είχε αποδοθεί στο ΡΚΚ. Στις 10.9.2001, σε άλλη επιχείρηση αυτοκτονίας στο Ταξίμ, στην περιοχή Γκιουμούσουγιου, εναντίον αστυνομικής δύναμης μπροστά από το γερμανικό προξενείο, είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί και ένας αυστραλός πολίτης, ενώ είχαν τραυματισθεί 13 αστυνομικοί και 8 πολίτες. Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί στον αριστερή οργάνωση Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σχετικά με τη βομβιστική επίθεση ότι «δεν θα επιδειχθεί καμία επιείκεια σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Τουρκία. Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να πλήξει τους στόχους της Τουρκίας για ενότητα, αδελφοσύνη και ανάπτυξη».

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το αν σημαίνει κάτι, επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία.