Το Μπανγκλαντές έκλεισε 18 εργοστάσια υφαντουργίας για λόγους ασφαλείας μετά την κατάρρευση, στις 24 Απριλίου, μιας 9όροφης πολυκατοικίας που στέγαζε υφαντουργικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υφαντουργίας.

Ads

«Δεκάξι εργοστάσια έκλεισαν στην Ντάκα και δύο στην Τσίταγκονγκ», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμπντουλ Λατίφ Σιντίκ, διευκρινίζοντας πως θα κλείσουν και άλλα εργοστάσια στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.
 
Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων που αποφασίσθηκε από τις αρχές μετά την τραγωδία, η οποία ήταν η πιο πολύνεκρη στη βιομηχανική ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του στρατού, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια ανέρχονται στους 804. Οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν σορούς στα συντρίμμια.

Το έργο των συνεργείων έχει γίνει πλέον μακάβριο, καθώς οι σοροί βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται αποστολή δείγματος για εξέταση DNA για την εξακρίβωση της ταυτότητας των θυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
 
Φοβούμενη ότι οι δυτικές εταιρείες θα καταργήσουν τους προμηθευτές τους από το Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία μιας νέας ερευνητικής επιτροπής η οποία θα επιθεωρήσει τα περίπου 4.500 υφαντουργικά εργοστάσια αναζητώντας ενδεχόμενα κατασκευαστικά προβλήματα. Ο υπουργός Υφαντουργίας διορίσθηκε επικεφαλής της επιτροπής αυτής.

Το τελευταίο δυστύχημα, το οποίο οφείλεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε εγκληματική αμέλεια του ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε ενημερωθεί για ρωγμές στο οικοδόμημα αλλά αγνόησε τις προειδοποιήσεις, προκάλεσε έκρηξη οργής στους εργαζόμενους σε ολόκληρο το Μπαγκλαντές. 

Ads