Περίπου 800 είναι τα θύματα από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή, με τα 13 εξ αυτών να έχουν εκπνεύσει στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς. Ο ΟΗΕ εξέδωσε έκκληση για δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία, η οποία θερίζει ιδίως τους πληγέντες από τον σεισμό του Ιανουαρίου.

Ads

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής δημοσίευσε την Παρασκευή τον απολογισμό, που καταμετρά 796 νεκρούς και 12.303 νοσηλευόμενα κρούσματα, από την έξαρση της επιδημίας στα μέσα Οκτωβρίου. Οι πλειονότητα των θανάτων έχουν καταγραφεί στην επαρχία Αρτιμπονίτ, στα βόρεια, όπου εντοπίζεται και η εστία της επιδημίας.

Μολαταύτα, η ασθένεια φαίνεται πως εγκαθίσταται στο Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες υγιεινής έπειτα από τον σεισμό της 12 Ιανουαρίου. Μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο είχε καταγράψει 13 θανάτους, έναντι 4 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) κοντά «200.000 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας, τα οποία κυμαίνονται από απλές διάρροιες, έως ακραία αφυδάτωση».

Ads