Όλες οι νέες υιοθεσίες παιδιών τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή την 12η Ιανουαρίου πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον προς το παρόν, υποστήριξαν τρεις μεγάλες Βρετανικές οργανώσεις αρωγής την Τετάρτη. Την Πέμπτη, η Γερμανία δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση της διαδικασίας άφιξης των Αϊτινών παιδιών τα οποία έχουν εγκριθεί για υιοθεσία από ζευγάρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Ads

Οι οργανώσεις Save The Children και World Vision και η Βρετανική Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θέλουν να επιβληθεί άμεσα μορατόριουμ στις νέες υιοθεσίες τουλάχιστον έως ότου εξαντληθεί κάθε προσπάθεια τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Οι τρεις οργανώσεις επισήμαναν ότι εάν οι υιοθεσίες δεν καθυστερήσουν, υπάρχει κίνδυνος οικογένειες να χωριστούν για πάντα.

Τα πρώτα παιδιά θα μπορούσαν να φτάσουν στις νέες τους οικογένειες μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της «ταχείας πολιτικής, χωρίς γραφειοκρατία» δήλωσε στο μεταξύ μία εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει δώσει το πράσινο φως στο Βερολίνο για τη γρήγορη μεταφορά των παιδιών στη Γερμανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο. Την ίδια ώρα, ένα αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 106 παιδιά από την Αϊτή για υιοθεσία από οικογένειες στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προσγειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Ολλανδία.

Αναστολή πληρωμών για το χρέος της Αϊτής από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ads

Αναστολή πληρωμών των επόμενων πέντε χρόνων για το χρέος της Αϊτής αποφάσισε την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Το χρέος φτάνει τα 38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από το 2003 και μετά η Αίτή έχει συνολικά δανειοδοτηθεί από το ΔΝΤ και τη Παγκόσμια Τράπεζα με σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μηδενιστεί το χρέος.