Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, απηύθυνε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, μία ιδέα που μέχρι στιγμής δεν είχε βρει σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ads

«Η από κοινού διάθεση κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πραγματοποιήσουν επιμερισμό των δαπανών και να επιτύχουν καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για τα σημαντικά προγράμματα υποδομής. Για παράδειγμα, πρόκειται να προτείνω την έκδοση ευρωομολόγων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι «ένα ευρώ που δαπανάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδει περισσότερο από ένα ευρώ που δαπανάται σε εθνικό επίπεδο».

Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν είναι καινούρια και μέχρι στιγμής είχε συναντήσει την αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν τους κινδύνους ενός δανείου με άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης την ανάγκη της αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ: «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από 27 διαφορετικές εθνικές λύσεις. Είτε κολυμπάμε όλοι μαζί, είτε βυθιζόμαστε ο καθένας μόνος του», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι πρόθυμες να δεχθούν μια αυστηρότερη χρηματοοικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους.

Ads

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ανέφερε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες μεταξύ των ισχυρών οικονομιών και εκείνων με τις πιο αδύναμες επιδόσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με ταχύτερο ρυθμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2010 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 0,9% για τις χώρες της ευρωζώνης. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου. Για την ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένει αύξηση ΑΕΠ από 1,4% έως 1,8% το 2010 και από 0,5% έως 2,3% το 2011.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά παντού στην ΕΕ, σχολιάζοντας έμμεσα τη στάση της Γαλλίας που απελαύνει τους Ρομά. Ο κ. Μπαρόζο δεν κατονόμασε τη Γαλλία, όμως δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως οι πολίτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να σέβονται το νόμο.

«Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να σέβονται το νόμο και οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων αυτών των μειονοτήτων», δήλωσε ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, όταν ανακύπτει ένα πρόβλημα, πρέπει όλοι να ενεργούμε με υπευθυνότητα|, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.