Έντονη κριτική στην απόφαση συναδέλφου του να δημοσιοποιήσει το όνομα του Julian Assange ως υπόπτου για βιασμό άσκησε Σουηδός πρώην εισαγγελέας, περιγράφοντας την πράξη ως «αξιοσημείωτη» και «παράνομη». Υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της ανάκρισης του Assange μειώνει τις πιθανότητες μιας δίκαιης δίκης. Η δίκη ενώ ήταν να ολοκληρωθεί σήμερα θα συνεχιστεί την Παρασκευή μετά από απόφαση του δικαστή Χάουαρντ Ρίντλ, καθώς οι δύο ημέρες που είχαν οριστεί για να δοθούν οι καταθέσεις δεν ήταν τελικά αρκετές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ads

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Στοκχόλμης Sven-Erik Alhem ήταν μάρτυρας υπεράσπισης κατά τη διαδικασία των ακροάσεων για την έκδοση του Assange στο Λονδίνο. Τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας κατηγόρησε την εισαγγελέα Marianne Ny που αποκάλυψε τα στοιχεία του Assange, ότι παραβίασε τους σουηδικούς νόμους για το απόρρητο, οι οποίοι δεν ισχύουν μόνο για τη δίκη αλλά και για τις προκαταρκτικές έρευνες.

Σύμφωνα δε με το σουηδικό νόμο, οι ύποπτοι για βιασμό παραμένουν υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, κάτι που μπορεί να κρατήσει μήνες. Όπως υποστηρίζει ο Alhem, η καθυστέρηση της ανάκρισης του Assange μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη δίκη του και εάν ήταν στη θέση του θα πήγαινε αμέσως στη Σουηδία για να «καθαρίσει το όνομά του».

Η κατήγορος ωστόσο πέτυχε μία βασική παραχώρηση από τον Alhem, όταν παρέθεσε μία λίστα με τις προσπάθειές της Σουηδίας να επικοινωνήσει με και να ανακρίνει τον Assange. Ο Alhem παραδέχτηκε ότι εάν αυτές οι προσπάθειες όντως έγιναν, θα εξέδιδε και ο ίδιος Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης εναντίον του.

Ads

Νωρίτερα ο Alhem είχε υποστηρίξει ότι η αστυνομία έκανε αξιοσημείωτα λάθη κατά τη διάρκεια της έρευνας, μεταξύ των οποίων η ταυτόχρονη κατάθεση των δύο καταγγελουσών που επέτρεψε «μόλυνση των αποδεικτικών στοιχείων». Εκτός αυτού κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι με την επιβεβαίωση των στοιχείων του κατηγορούμενου σε τόσο πρόωρο στάδιο της διαδικασίας συνέβαλε στη διάδοση της είδησης ανά τον κόσμο.

Ο Alhem χαρακτήρισε «περίεργο» το ότι δεν κλήθηκε άμεσα για κατάθεση ο ύποπτος όπως ορίζει ο σουηδικός νόμος, καθώς και τη δικαιολογία των αρχών ότι ένας από τους υπεύθυνους για την έρευνα αστυνομικούς ήταν άρρωστος.

Οι σουηδικές αρχές από την πλευρά τους εκφράζουν αμφιβολίες για τα έγγραφα στα οποία βασίστηκαν οι κατηγορίες του Alhem, καθώς αυτά προέρχονταν από την υπεράσπιση. Σύμφωνα με τις αρχές η Ny είχε παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει με τον Assange, τις οποίες ο Alhem δε γνώριζε.