Άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει το πού βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν εντοπίστηκε στην πτήση για Αβάνα όπου θα μετέβαινε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι παραμένει σε ρωσικό έδαφος. Κατηγορούν Κίνα και Ρωσία για τη μη εκδοσή του. Οι δυο χώρες απορρίπτουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει ζητήσει άσυλο στον Ισημερινό ακολουθώντας τα βήματα του Άσανζ ιδρυτή της Wikileaks. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του εξετάζει «με πολύ μεγάλη προσοχή» το αίτημα του Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

 
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρακολουθούσαν στενά πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot με προορισμό την Αβάνα για το ενδεχόμενο να βρίσκεται μεταξύ των επιβατών ο Σνόουντεν. Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Αβάνας δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν παρατήρησαν να έχουν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.
 
Όταν εμφανίστηκε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν κι εκείνος έβγαλε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: «όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν».
Μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους δήλωσαν στους δημοσιογράφους που επέβαιναν σ’ αυτό, αμέσως μετά την απογείωσή του, ότι ο Σνόουντεν δεν είναι επιβάτης της πτήσης αυτής.
 

 
Οργή ΗΠΑ για τους χειρισμούς στην υπόθεση
 
Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε θρίλερ. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ξεσκέπασε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων και κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία. Η Ουάσινγκτον εκφράζει την έντονη δυσφορία της για τις κυβερνήσεις που διευκόλυναν τον πράκτορα να εξαφανιστεί.
 
Οι Αμερικανοί επικρίνουν τους χειρισμούς των υπηρεσιών στο Χονγκ Κονγκ που επέτρεψαν στον Σνόουντεν να πετάξει για τη Μόσχα. Στη συνέχεια ο πράκτορας δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροσκάφος, που θα αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας για την Αβάνα. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία να παραδώσει το φυγά που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι στη Μόσχα.
 
Ο Σνόουντεν επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
 
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά δημοσιεύεται σήμερα, ο Σνόουντεν τονίζει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA. Ο Σνόουντεν εργαζόταν στην εταιρεία αυτή στη Χαβάη απ’ όπου αναχώρησε στις 20 Μαΐου για το Χονγκ Κονγκ.
 
«Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μού επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε ο,τιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή» σημειώνει.
 
Η εταιρεία απέλυσε τον Σνόουντεν μετά τις διαρροές στον Τύπο.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ Κίνα και Ρωσία
 
Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απορρίπτει σε υψηλούς τόνους το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, λέγοντας πως ο νεαρός τεχνικός «δεν έχει περάσει σε ρωσικό έδαφος» και οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την στάση της Μόσχας είναι «αβάσιμες και απαράδεκτες». Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σνόουντεν.
 
Οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο βοήθησε τον Έντουαρντ Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι «αβάσιμες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ.
 
«Δεν είναι λογικό να αμφισβητούν οι ΗΠΑ τη διαχείριση από το Χονγκ Κονγκ υποθέσεων που είναι σύμφωνη με τον νόμο και οι κατηγορίες κατά της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες. Η Κίνα δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό» δήλωσε η εκπρόσωπος σε ενημέρωση του Τύπου.

Ads