Την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης αποφάσισε το Ισραήλ, το οποίο είχε επιβάλλει το μέτρο αυτό από την Παρασκευή επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας». Ωστόσο η ισραηλινή αστυνομία παραμένει «στα όπλα» φοβούμενη επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν εχθές μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ads

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ επέβαλε το μέτρο αυτό για «λόγους ασφαλείας κι όχι για κάποια εβραϊκή γιορτή. Η ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ είχε κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συμπεριλάβει δύο ιερές τοποθεσίες που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη στην πολιτιστική του κληρονομιά, καθώς και την ανακοίνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, των σχεδίων του Ισραήλ για την ανέγερση 1.600 νέων εβραϊκών κατοικιών στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν, εχθές, με την ισραηλινή αστυνομία σε δύο περιοχές της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς οι παλαιστινιακές οργανώσεις ζητούσαν την «ημέρα της οργής» εξαιτίας της επαναλειτουργίας της συναγωγής στην Παλιά Πόλη.

Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες κατά ισραηλινών αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες, στις συνοικίες Shuafat και Essawiyya. Τουλάχιστον 90 άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε, ότι περίπου 15 τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες χάλυβα επικαλυμμένες με καουτσούκ. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε επιπλέον χρήση δακρυγόνων ενώ αρκετοί Παλαιστίνιοι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τρεις φοιτητές, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες και τέσσερις από σφαίρες καουτσούκ.

Ads

Σύμφωνα, με το Al Jazeera, μόλις 20 Παλαιστίνιοι από το σύνολο των διαδηλωτών ήταν αυτοί που πέταγαν πέτρες ενώ το σύνολο των διαδηλωτών υστερούσε αριθμητικά σε σχέση με τον αριθμό των αστυνομικών. Η αστυνομία από την πλευρά της αρνήθηκε ότι προέβη στη χρήση αληθινών σφαιρών.
Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, περίπου οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ έγιναν περί τις 60 συλλήψεις. Περίπου 3.000 ήταν οι αστυνομικοί που επιχείρησαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα γύρω χωριά μετά την έκκληση της Χαμάς για δράση προς απάντηση της επαναλειτουργίας της συναγωγής Hurva που θεωρείται ως ένας από τους πιο ιερούς τόπους του ιουδαϊσμού και επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια.

Το νοσοκομείο της Ραμάλα, που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Μπιρζάιτ, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επτά τραυματίες, πολλοί από τους οποίους χτυπήθηκαν από πραγματικές σφαίρες, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κατήγγειλε ότι η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέτει σε κίνδυνο και υπονομεύει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

Την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης επέκρινε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον επισκεπτόμενο το Βερολίνο πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι. Όπως είπε η κυρία Μέρκελ, προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ότι η απόφαση αυτή κινδυνεύει να προκαλέσει εμπλοκή σε ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Ανέβαλε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή

Ανέβαλε την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, λόγω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ και HΠΑ, εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Μίτσελ αναμενόταν στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη προκειμένου να μεσολαβήσει για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η σχετική συμφωνία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα, όμως τινάχτηκε στον αέρα με την ισραηλινή ανακοίνωση της ανέγερσης 1.600 νέων κατοικιών σε οικισμό εποίκων στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ επικοινώνησε με την ισραηλινή προεδρία για να την ενημερώσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ δεν θα έλθει σήμερα στην Ιερουσαλήμ» ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία.

«Η σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θα ξεπεραστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν. «Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γιατί η κλιμάκωση δε συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ. Έχουμε απευθείας συνομιλίες μέσω διαφόρων διαύλων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης» τόνισε.
Επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους οι ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά την όξυνση της διπλωματικής διαμάχης με την αναβολή της επίσκεψης του Μίτσελ, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Συγκεκριμένα υπογράμμισε το «στενό, ακλόνητο δεσμό» μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας, ωστόσο, από το Ισραήλ να αποδείξει τη δέσμευσή του στην ειρηνευτική διαδικασία. Επιπλέον ανέφερε ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένει από το Ισραήλ απάντηση σχετικά με το ζήτημα του εποικισμού.

Σοβαρό διπλωματικό ρήγμα

Παρά τις δηλώσεις Κλίντον το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ έχει βαρύνει. Αμέσως μετά την ισραηλινή ανακοίνωση για την ανέγερση των κατοικιών στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Μπάιντεν δήλωνε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απολογήθηκε μόνο για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του εποικιστικού σχεδίου. Δεν έκανε, ωστόσο, κανένα βήμα πίσω στην υλοποίησή του. Αντίθετα, υπεραμύνθηκε του σχεδίου τονίζοντας ότι «δεν βλάπτονται οι Παλαιστίνιοι».

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ένταση, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 35 ετών. Η αναβολή της επίσκεψης του Τζορτζ Μίτσελ ενισχύει την άποψη αυτή.
Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι δεν θα ξαναρχίσουν «καμία διαπραγμάτευση» με το Ισραήλ όσο θα συνεχίζεται ο ισραηλινός εποικισμός, καθώς «αυτή η πολιτική δεν δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».