Την προσωρινή άρση της συνθήκης του Σένγκεν αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις 25 χώρες της συνθήκης σε περίπτωση απότομης και μεγάλης αύξησης κύματος μεταναστών προς την Ευρώπη καθώς και σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της με χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Ads

Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστήριξαν 15 απ’τους 27 υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. . Η Γαλλία και η Ιταλία έθεσαν πρώτες την πρόταση με αφορμή τη μαζική εισροή μεταναστών στην Ιταλία από τις χώρες της βορείου Αφρικής λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Η μόνη χώρα που τάχθηκε ολοφάνερα ενάντια της άρσης ήταν η Κύπρος. Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Μάλτα εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις.

Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί κατά τη σύνοδο κορυφής στις 24 Ιουνίου. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπέρ της οποιαδήποτε ενίσχυσης της Συνθήκης του Σένγκεν και υποστήριξε την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ο προεδρεύων της Ε.Ε. Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ τόνισε οτι ένα απο τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ε.Ε. είναι η συνθήκη του Σένγκεν δηλαδή η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να διαφυλαχθεί. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε επίσης «υπήρχε ομοφωνία οτι η Συνθήκη του Σένγκεν είναι κάτι που πρέπει να υπερασπιστούμε».

Ads

Η Δανία ανακοίνωσε οτι σε δύο τρείς βδομάδες θα επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της και δεν επιθυμεί να παραβιάσει τη συνθήκη. Βρίσκεται αντίθετη όμως στην επανεισαγωγή του ελέγχου διαβατηρίων και γι’ αυτό θα περιοριστεί στην ενίσχυση τελωνειακών ελέγχων.