Άρθρο, το οποία θα δείχνει ότι «οι δύο χώρες έχουν τη βούληση να συνεργαστούν» στο θέμα των Ρομά πρόκειται να συνυπογράψουν ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ads

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Κουσνέρ να δημοσιεύσουμε από κοινού ένα άρθρο το συντομότερο δυνατό στο γαλλικό και στο ρουμανικό Τύπο, μέσω του οποίου θα αποστείλουμε μήνυμα προς την κοινή γνώμη να προσεγγίζει με πιο θετικό πνεύμα το ζήτημα της κοινότητας των Ρομά. Δυστυχώς, το θέμα αυτό προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αυτό το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Μπακόνσκι μιλώντας στην ετήσια συνάντηση Ρουμάνων διπλωματών.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είχε συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με το Γάλλο ομόλογό του και ότι συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφύγουν τη συρρίκνωση των διμερών σχέσεων σε ένα μόνο θέμα – το ζήτημα των Ρομά.

Ο κ. Μπακόνσκι ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Κουσνέρ στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ads

Η Ρουμανία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους πολίτες της σε περίπτωση παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ή σε περίπτωση ξενοφοβικών ή ρατσιστικών συμπεριφορών, δήλωσε ο Ρουμάνος υφυπουργός Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας, Βαλεντίν Μοκάνου ύστερα από συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα απέλασης Ρουμάνων Ρομά από τη Γαλλία.

«Στη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα τόνισα την ανάγκη εγκατάλειψης της ρητορικής χάριν των διμερών διαβουλεύσεων για συνεργασία, αλλά εξεπλάγην όταν είδα ότι η ρητορική συνεχίστηκε. Ελπίζω να επιστρέψουμε σε ομαλό διάλογο και να συνεργαστούμε για την υλοποίηση αποτελεσματικών λύσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση» σημείωσε ο κ. Μοκάνου.