Την άνθηση της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ καταγράφει η έκθεση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Southern Poverty Law Centre» (SPLC). Μέσω της έκθεσης εκφράζεται η ανησυχία για την δημιουργία ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίες τροφοδοτούνται μέσω των θεωριών συνωμοσίας, την οικονομική κρίση και το ρεύμα αντίθεσης ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Οι εθνικιστικές οργανώσεις «έρχονται κα πάλι στη ζωή», τονίζεται στην έκθεση και παρουσιάζεται η αύξηση αυτών των οργανώσεων τον τελευταίο χρόνο, η οποία αγγίζει το 250%, με τις εθνικιστικές οργανώσεις να ξεπερνούν πλέον τις 500. «Η αύξηση της ακροδεξιάς είναι εμφανής πλέον παντού», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι εθνικιστικές ομάδες «τρέφονται» από τις δημογραφικές αλλαγές, που μετατρέπουν τις ΗΠΑ σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, την οικονομική κρίση, την αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά και τις πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «σοσιαλιστικές».

«Η δράση των εθνικιστικών οργανώσεων είναι εμφανής», τονίζεται η SPLC και παρουσιάζει τα παραδείγματα της δολοφονίας έξι κυβερνητικών υπαλλήλων από ακροδεξιούς, αλλά και της σύλληψης ακροδεξιών με την κατηγορία της πρόθεσης να δολοφονήσουν τον Ομπάμα. Ακόμη αναφέρει ένα περιστατικό με άνδρα από το Brockton της Μασαχουσέτης, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία δύο μαύρων και υποστήριξε ότι υπάρχει σχέδιο για εκκαθάριση του λευκού πληθυσμού των ΗΠΑ. Ο εν λόγω άνθρωπος κατηγορείται επιπλέον ότι σχεδίαζε τη δολοφονία πολλών Εβραίων. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης και η σύλληψη ακροδεξιών, οι οποίοι κατηγορούνται για μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Ads

Όπως επισημαίνει η SPLC, οι ακροδεξιές οργανώσεις έχουν διεισδύσει στην πολιτική σκηνή μέσω των συντηρητικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία επιζητούν τη δημιουργία μίας παγκόσμιας κυβέρνησης, η οποία θα υπερασπίζεται «την ελευθερία και την Αμερική».

«Ένοπλοι άνδρες συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις με σύνθημα να ποτιστεί το δέντρο της ελευθερία με το αίμα των Τυράννων», αναφέρεται στην έκθεση. Υπάρχουν επίσης οργανώσεις, όπως η «John Birch Society» και οι Oath Keepers, οι οποίες, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι ο Αϊζενχάουερ ήταν «πράκτορας των κομουνιστών» και ότι η κυβέρνηση έχει σαν στόχο «ένα στρατιωτικό πραξικόπημα» και «να στείλει τους Αμερικανούς πατριώτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως «Η αυτοκρατορία του κακού» και ο Ομπάμα ως «ο Τζόκερ στις ιστορίες του Μπάτμαν».

Η SPLC έχει εντοπίσει συνολικά 512 ακροδεξιές ομάδες συμπεριλαμβανομένου των «πατριωτικών» και παραστρατιωτικών οργανώσεων, τις οποίες καταγγέλλει για ακροδεξιές αντιλήψεις και προώθηση θεωριών συνωμοσίας.

Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα εθνικιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση του δικαιώματος της οπλοφορίας των Αμερικανών πολιτών.