Tις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδυναμώνοντας επί της ουσίας τον ρόλο της Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Ads

Ορίζεται, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα ασκεί άμεση εποπτεία επί των οργανισμών αυτών από τον Ιούλιο 2011 και ότι θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

Συγκεκριμένα, το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλει η αρχή αυτή θα διαφέρει ανάλογα με το είδος της παράβασης, το μέγεθος του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και τις ενδεχόμενες επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές περιστάσεις και θα ορίζεται από τους κανόνες. Το πρόστιμο, ακόμη, δε θα μπορεί να ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών που εμφάνισε ο οργανισμός κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση.

Ορίστηκε, τέλος, ότι όλοι οι οργανισμοί θα έχουν ελεγχθεί ως τον Ιούλιο 2014.

Ads

Οι τροπολογίες υιοθετήθηκαν με 611 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 26 αποχές και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσει την τελική του έγκριση στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα. Η επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του ΕΚ έχει εντωμεταξύ ξεκινήσει τις εργασίες της επί της επόμενης μεταρρύθμισης και αναμένεται να εγκρίνει γραπτώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο τις προτεραιότητες της για το εν λόγω ζήτημα.