Αφγανοί πολίτες σε πορεία διαμαρτυρίας για το κάψιμο του Κορανίου στην Καμπούλ

Ads

«Aσεβές» και «αισχρό» αποκάλεσε χθες η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών το σχέδιο αμερικανικής εκκλησίας να κάψει το Κοράνι με αφορμή την ένατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Την καταδίκη της για το σχέδιο εξέφρασε και η Ε.Ε., ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος έκανε λόγο για ιδέα ενός «φανατικού».

«Με ενθαρρύνει η ξεκάθαρη, αναμφίβολη καταδίκη αυτής της ασεβούς και αισχρής πράξης, από την πλευρά των αμερικανών θρησκευτικών ηγετών απ’ όλα τα δόγματα-από Χριστιανούς Ευαγγελικούς έως Εβραίους ραβίνους καθώς και από κοσμικούς αμερικανούς ηγέτες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης», είπε η Κλίντον κατά τη διάρκεια γεύματος του iftar, του γεύματος, δηλαδή, που τρώνε οι μουσουλμάνοι μετά τη νηστεία του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Χθες, τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, από την εκκλησία Βαπτιστών Dove World Outreach Center στην Φλόριντα, έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση της «Παγκόσμιας Ημέρας: Κάψε Ένα Κοράνι» για το ερχόμενο Σάββατο. Εκτιμάται ότι στο iftar οι προσκεκλημένοι ήταν περίπου 230- ανάμεσά τους πρεσβευτές, επικεφαλής ΜΚΟ και 70 νεαροί αμερικανοί μουσουλμάνοι ηγέτες.

Ads

Νωρίτερα, την ανησυχία του για την κίνηση αυτή εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, συμμεριζόμενος την άποψη του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, που τόνισε τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Την αντίθεσή τους για το σχέδιο της εκκλησίας των βαπτιστών, έχουν εκφράσει ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καθώς και το Βατικανό.

Υπό τον τίτλο “κανένας δεν καίει το Κοράνι”, η Osservatore Romano, η εφημερίδα του Βατικανού, γράφει: «Οι καταδίκες πολλαπλασιάζονται στον κόσμο αλλά κυρίως στην Ασία όπου οι μουσουλμάνοι είναι πολυάριθμοι, έχουν την πιο δυνατή φωνή, ιδιαίτερα από την Καθολική Εκκλησία εναντίον της πρωτοβουλίας της εκκλησίας των Βαπτιστών της Φλόριντα», γράφει η εφημερίδα του Βατικανού.

«Έχει ειπωθεί, και το τονίζω, ότι το σχέδιο του Γκέινσβιλ είναι ανόητο και επικίνδυνο» είπε από την πλευρά του ο Φαρχάνα Χέρα, ένας εκ των εκπροσώπων της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητα σε συνάντηση που διοργανώθηκε από το υπουργείο της Δικαιοσύνης, στην οποία μετείχαν και θρησκευτικοί ηγέτες.

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε σήμερα το σχέδιο μιας αμερικανικής ευαγγελικής οργάνωσης να κάψει το Κοράνι και τόνισε πως «σέβεται όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα κατήγγειλε σήμερα ως έργο ενός «φανατικού» το σχέδιο για το κάψιμο του Κορανίου. «Υπάρχει στις ΗΠΑ μια ολοένα και σημαντικότερη πλειοψηφία εναντίον αυτού του φανατικού και της καταστροφικής προσέγγισής του» διαβεβαίωσε ο Μούσα.

«Απεχθές» χαρακτήρισε το σχέδιο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Αν ένας ευαγγελιστής συντηρητικός πάστορας στις ΗΠΑ θέλει να κάψει το Κοράνι στις 11 Σεπτεμβρίου θεωρώ ότι πρόκειται για έλλειψη σεβασμού, ότι είναι κάτι το απεχθές και απλώς ένα λάθος» δήλωσε η Μέρκελ.

Την ανησυχία του εξέφρασε και εκπρόσωπος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε «μεγαλύτερη διαφωνία και πόλωση μεταξύ των κοινοτήτων». Αυτό το σχέδιο «έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων ανθρώπων να προωθήσουν την ανοχή, την κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών» δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το σχέδιο της εκκλησίας καταδίκασε ο Καναδάς σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Πέτερ Μακέι. «Αυτή είναι μία πολύ προκλητική έκφραση της ελευθερίας. Θα προκαλέσει περισσότερη βία και μίσος, είναι μία αντιδραστική πράξη που διακηρύττει την αδιαλλαξία, μια πράξη επικίνδυνη και επιβλαβής» σημείωσε ο Καναδός υπουργός. «Το κάψιμο ενός Κορανίου δεν διαφέρει από την καύση μιας Αγίας Γραφής. Στο Αφγανιστάν δεν πολεμάμε κατά του Ισλάμ ή των μουσουλμάνων γενικά, αλλά τους εξτρεμιστές που λιθοβολούν γυναίκες μέχρι θανάτου ή ρίχνουν οξύ στα πρόσωπα των παιδιών, επειδή πηγαίνουν στο σχολείο» αναφέρει ο κ. Μακέι.

Από την πλευρά της, η μικρή ομάδα φανατικών χριστιανών που σχεδιάζει να κάψει τα αντίτυπα του Κορανίου, δήλωσε σήμερα ότι αποκλείεται να ακυρώσει το σχέδιό της παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν.

Ο Φράν Ινγκραμ, ένας εκ των υπευθύνων του «Dove World Outreach Center», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ενέργεια αυτή θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί στις 11 Σεπτεμβρίου, επέτειο των επιθέσεων του 2001, στις 18:00 τοπική ώρα (23.00 GMT).

Την ίδια στιγμή οι αρχές του Γκέινσβιλ πραγματοποιούν σήμερα σύνοδο για να εξετάσουν την απάντηση που θα δώσουν στην εκδήλωση αυτή. Ένας εκπρόσωπος του δήμου, ο Μπομπ Γούντς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με το κάψιμο του Κορανίου, οι υπεύθυνοι αυτής της θρησκευτικής κοινότητας θα παραβιάσουν το άρθρο 10-63 της νομοθεσίας για τους δήμους, το οποίο απαγορεύει τις φωτιές στο ύπαιθρο και τιμωρεί τις ενέργειες αυτές με πρόστιμο 250 δολαρίων.

Δήλωσε επίσης ότι και συλλήψεις θα μπορούσαν να γίνουν. «Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί μετά την επέμβαση των πυροσβεστών και της αστυνομίας του Γκέινσβιλ για να σβήσουν τη φωτιά. Έχουμε τα σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα».