Την άποψη ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη εκφράζουν βουλευτές, με έκθεση της διακομματικής Επιτροπής Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ads

Οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική έχουν ενταθεί μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που παρουσιάζουν πως η βρετανική οικονομία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2010 συρρικνώθηκε, ενισχύοντας τους φόβους πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε στασιμότητα.

«Η κυβέρνηση έχει προτείνει έναν αριθμό παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν τη δυναμική να βοηθήσουν να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν προστίθενται σε μία συνολική στρατηγική ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση της διακομματικής Επιτροπής Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων του Κοινοβουλίου, ενώ παρόμοια κριτική είχε ασκήσει τον προηγούμενο και ο Ρίτσαρντ Λαμπέρτ, ο οποίος αποχωρώντας από την θέση του επικεφαλής της Βρετανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ υπερασπίστηκε τη στρατηγική του συνασπισμού λέγοντας ότι μέρος της δουλειάς του είναι «να μην μπαίνει στα πόδια της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα».«Η ανάπτυξη πρέπει να καθοδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, όχι την δημόσια ή την ιδιωτική κατανάλωση», τονίζει ο Κέιμπλ σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Ads

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε μία συμφωνία με τις τράπεζες με την οποία προβλέπεται η περικοπή των περικοπή των πρόσθετων αμοιβών και ώθηση του δανεισμού. Ειδικότερα, η συμφωνία, γνωστή ως «πρόγραμμα Μέρλιν», προβλέπει οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας να δανείσουν περίπου 190 δισ. λίρες (227,3 δισ. ευρώ) σε επιχειρήσεις, εφέτος, ενώ πέρυσι είχαν δανείσει 179 δισ. λίρες (214 δισ. ευρώ).