Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας, αντλώντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Σειρά παίρνει αύριο η Ισπανία. Η σημερινή έκδοση ήταν η πρώτη από χώρα της ευρω-περιφέρειας για το 2011.

Ads

Η έκδοση των ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά 3,2 φορές. Η Πορτογαλία άντλησε, επίσης , 650 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο έκδοσης ομολόγων τετραετούς διάρκειας με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,4%, ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 4% που είχε επιτύχει στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Η Πορτογαλία που έχει στοχοποιηθεί από τις αγορές μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, είδε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της να αυξάνουν σε επίπεδα ρεκόρ 7,3% τη περασμένη εβδομάδα, για να πέσουν λίγο κάτω από 7% μετά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου τεστ, οι αναλυτές σημειώνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Πορτογαλία να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα κόστους χρηματοδότησης, καθώς τον Απρίλιο λήγουν 4,5 δις ευρώ και θα πρέπει να ανανεωθούν.

Ads

Μετά τη δημοπρασία, το ευρώ παρέμεινε σταθερό στην περιοχή του 1,30 δολαρίου, ενώ το spread με τους γερμανικούς τίτλους ήταν μειωμένο κατά 10 μονάδες στις 387 μονάδες βάσης, όπως και πριν τη δημοπρασία. Το spread είχε ανέλθει στις 11 Νοεμβρίου στο επίπεδο-ρεκόρ των 483 μονάδων.

Ισπανία – Ιταλία

Αύριο Ισπανία και Ιταλία θα αναζητήσουν από τις αγορές 3 και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα μετά τη σημερινή έξοδο της Πορτογαλίας, η οποία μέσα στο 2011 θα επιχειρήσει να δανειστεί κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Το 2010, το έλλειμμα ανήλθε στο 9,3% του ΑΕΠ και φέτος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 4,6%. Το κρατικό χρέος ήταν 82,8% του ΑΕΠ πέρυσι και φέτος προβλέπεται να αυξηθεί στο 88,8%.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει συρρίκνωση 1,3% φέτος, από ανάπτυξη 1,35 το 2010. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος από 1%.

Εν τω μεταξύ, Όλι Ρεν και Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξαν σήμερα σε δηλώσεις τους ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης πρέπει να ενισχυθεί ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τις εν λόγω προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης, υποστήριξε ότι η βούληση της Γερμανίας είναι να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει στο ευρώ.