Το λιβυκό καθεστώς φαίνεται ότι αναζητεί λύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί, αργά το βράδυ της Κυριακής. Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν πρόταση των υιών Καντάφι, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, για μετάβαση σε συνταγματική μοναρχία χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ads

Σήμερα, Δευτέρα, ο Λίβυος αξιωματούχος συνεχίζει τις επαφές του στην Τουρκία και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Μάλτα. Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ομπέιντι δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μουαμάρ Καντάφι επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο κ. Δρούτσας δήλωσε: «Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη. Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας».

Ο κ. Δρούτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο έλευσης του Καντάφι στην Ελλάδα και σημείωσε πως «δεν συζητήθηκε η αποχώρηση Καντάφι από τη Λιβύη» με τον Αμπντουλάτι Ομπεϊντι. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το καθεστώς, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς. Εκτίμησε δε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Καντάφι από τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι το καθεστώς τη Λιβύης λαμβάνει τα μηνύματα τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και των αντικαθεστωτικών.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει διπλωμάτες της στη Λιβύη, προκειμένου να έχουν επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Ads

Σχέδιο υιών άνευ του πατρός τους

Τουλάχιστον δύο από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι προτείνουν μετάβαση προς μία συνταγματική μοναρχία, που προβλέπει την αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Επικαλούμενη ένα λίβυο διπλωμάτη, που δεν κατονομάζεται, και έναν αξιωματούχο οι οποίοι είναι ενήμεροι για το σχέδιο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι της μετάβασης θα ηγηθεί ένας από τους γιους του συνταγματάρχη Καντάφι, ο Σάιφ αλ -Ισλάμ ελ Καντάφι.

Η πρόταση αυτή προωθείται από τον Σάιφ και τον Σαάντι, οι οποίοι “θέλουν να προχωρήσουν για να αλλάξουν τη χώρα, χωρίς τον πατέρα τους”, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή είναι πιθανόν να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα παιδιά του Καντάφι.

Αν και ο Σάιφ και ο Σαάντι ανήκουν στη “δυτική σχολή” και τάσσονται “υπέρ του δυτικού οικονομικού και πολιτικού ανοίγματος”, οι δύο άλλοι, ο Χαμίς και ο Μουτουασίμ, έκαστος των οποίων ηγείται του δικού του παραστρατιωτικού σώματος, θεωρούνται υποστηρικτές της “σκληρής γραμμής”. Ο Μουτουασίμ είναι αντίπαλος του Σάιντ στη μάχη για τη διαδοχή του πατέρα τους.

Πάντως η πρόταση των υιών Καντάφι απορρίφθηκε από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. «Αυτό απορρίφθηκε παντελώς από το Συμβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στη Λιβύη, η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώς Καντάφι και των ανταρτών. Μάχες διεξάγονται και στη Μισράτα. Χθες, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ένας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκε όταν οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν με βομβαρδισμούς να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης από τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν οχυρωθεί κοντά στο πανεπιστήμιο της Μπρέγκα, στα ανατολικά της Βεγγάζης και οι ανταλλαγές πυροβολισμών και βλημάτων από αμφότερες πλευρές είναι συνεχείς και έντονες. Οι ανεπαρκεί λόγω έλλειψης εξοπλισμού δυνάμεις των ανταρτών ζητούν μεγαλύτερη συνδρομή από τη δύση και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο έχει κάνει έκκληση στο ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές, όπως επίσης και για την παροχή όπλων αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών από τις κυβερνήσεις της δύσης. Χθες βομβαρδίστηκε η πόλη Γιεφρέν, στο δυτικό τομέα της Λιβύης, όπου τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Στη Μισράτα, την τρίτη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, βομβαρδίστηκε μια πολυκλινική με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν. Η πόλη αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά υλικά. Οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε όλη την παραλιακή ζώνη, που οδηγεί στη Μισράτα, θεωρώντας την ως μία “πύλη” στο δρόμο προς την Τρίπολη. Επίσης στην πόλη Ζιντάν λείπει το πόσιμο νερό, ενώ τα δίκτυα της ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.