Το Ισραήλ πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναγνωριστεί το εβραϊκό κράτος από τους Παλαιστίνιους ως «κράτος – έθνος του εβραϊκού λαού».

Ads

Η ΕΕ υποστηρίζει τη λύση των «δύο δημοκρατικών κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια» και τα κράτη αυτά «θα πρέπει να εγγυώνται πλήρως την ισότητα σε όλους του πολίτες τους», υπογράμμισε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Στην περίπτωση του Ισραήλ, αυτό σημαίνει είτε είναι εβραίοι είτε όχι», διευκρίνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε δημόσια χθες το πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Ισραήλ ως «κράτους του εβραϊκού λαού», μια πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως από τους Παλαιστινίους οι οποίοι υπογράμμισαν πως «δεν έχει σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία».

Ads

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην απαίτηση αυτή μια άρνηση του δικαιώματος επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Εξάλλου ένα μέρος του σημερινού πληθυσμού του Ισραήλ είναι αραβικό. Η αραβική ισραηλινή κοινότητα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του ισραηλινού πληθυσμού. Περιλαμβάνει τους απογόνους των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά τη ίδρυση του Ισραήλ το 1948.