«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία» για τη δολοφονία 9 Τούρκων πολιτών, μετά από την έφοδο καταδρομέων του Ισραήλ κατά του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαϊου σε διεθνή χωρικά ύδατα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ads

«Δεν θα υπάρξει συγγνώμη. Αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας για υποστήριξη της τρομοκρατίας», τόνισε ο Λίμπερμαν, αρχηγός υπερεθνικιστικού κόμματος, σε συνάντηση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Έκανε λόγο για «θρασύτητα» όσον αφορά το αίτημα της Άγκυρας για αίτηση συγγνώμης από το Ισραήλ μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το Μάιο. «Πιστεύω ότι το θέμα της συγγνώμης αγγίζει τα όρια της θρασύτητας ή τα ξεπερνάει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν μη τι άλλο εμείς περιμένουμε μια συγγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση κι όχι το αντίστροφο».

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ μετά το επεισόδιο της επιδρομής στο στο στόλο για τη Γάζα, αλλά σημείωσε ότι για να γίνει αυτό το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν κατά το περιστατικό.

Ads

Στο μεταξύ, το Mavi Marmara έφτασε σήμερα στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ.