«Η Τουρκία δεν αποδέχεται το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι στοχεύει ειδικώς στο Ιράν, ενώ το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την Ευρώπη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ads

«Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. Ένα σύστημα άμυνας τοποθετείται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε στον κόσμο κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε συνέντευξή του, στο BBC. «”Είναι λάθος να προσδιορίζεται ως στόχος μία και μόνο χώρα, το Ιράν. Δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Γκιούλ κατήγγειλε επίσης την «κοντόφθαλμη στάση» πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εξασθενήσει, αλλά θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας» υπογράμμισε.

«Εμείς θα εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή μας, θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας» διαβεβαίωσε, ωστόσο, υποστήριξε «αλλά από την πλευρά της Ευρώπης δεν είμαι σίγουρος γιατί βλέπω πολύ τεχνητά εμπόδια, και άδικα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ads