Ως δέντρο που κρύβει το δάσος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, χαρακτήρισε η βραβευμένη με το νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, το θέμα των πυρηνικών, που επισείει η Δύση.

Ads

«Εδώ και πολλά χρόνια, το ζήτημα των πυρηνικών έχει γίνει το μόνο θέμα για το οποίο μιλούν στο εξωτερικό, όμως είναι το δέντρο που κρύβει το δάσος, το δάσος που είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν», δήλωσε συγκεκριμένα, η Εμπαντί, που ζει επί χρόνια εξόριστη στο Λονδίνο.

«Το Ιράν κατέχει δύο θλιβερές επιδόσεις, εκείνης που αφορά τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων και της άλλης που σχετίζεται με τις εκτελέσεις ανηλίκων», τόνισε η Ιρανή νομπελίστρια στη διάρκεια διάλεξής της στη Γαλλία, επ’ ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου της «Το Χρυσό Κλουβί», που αποτελεί μία αλληγορία για τη σημερινή κοινωνία στο Ιράν. Η ποινική υπευθυνότητα στο Ιράν είναι τα 9 χρόνια για τα κορίτσια και τα 15 για τα αγόρια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Αναφορικά με το κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου στην χώρα, η διάσημη Ιρανή υποστήριξε πως «το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης είναι ένα δημοκρατικό κίνημα, με διαφορετικές τάσεις. Κοινός παρονομαστής τους είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ορισμένοι πιστεύουν στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Συντάγματος, άλλοι όχι», πρόσθεσε η ίδια. «Πιστεύω πως μία αυστηρή εφαρμογή του Συντάγματος θα μας επέτρεπε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως η ίδια δεν θα δίσταζε να επιστρέψει στο Ιράν εάν ήταν αναγκαίο, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα «είναι πιο χρήσιμη εδώ» παρά μέσα στη χώρα της.

Ads

Σχολιάζοντας δε το ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Δύση στον αγώνα για το σεβασμό τον δικαιωμάτων στο Ιράν, η Εμπαντί τόνισε πως η μεγαλύτερη υποστήριξη που αναμένει η χώρα της είναι η ηθική στήριξη. Όσον αφορά τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν, η τάχθηκε κατά των οικονομικών κυρώσεων που επιβαρύνουν τον ιρανικό λαό, αλλά δήλωσε πως «συντάσσεται συνάμα με την απαγόρευση των συναλλαγών με το εξωτερικό, που συμβάλλουν στην καταπίεση του λαού».