«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκότωσε το κράτος δικαίου» στη Ρωσία και το αντικατέστησε με ένα «κράτος μαφιόζων», δήλωσε ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην πρωθυπουργός της εποχής του Μπόρις Γιέλτσιν, αναφερόεμενος στον ρώσο πρωθυπουργό.

Ads

«Ο Πούτιν σκότωσε το δημοκρατικό κράτος. Το αντικατέστησε με ένα διεφθαρμένο κράτος μαφιόζων. Αυτό που λέω είναι γεγονός και το γνωρίζει όλος ο κόσμος» δήλωσε ο Νεμτσόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Πούτιν παραμένει ο πραγματικά «ισχυρός άνδρας» της Ρωσίας και υποστήριξε, ειρωνικά, ότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν είναι «πρόεδρος στην πραγματικότητα, απλώς είναι ένας καλός μπλόγκερ».

Μάλιστα, ο Νεμτσόφ συνέκρινε τον Πούτιν με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. «Ελπίζει ότι θα έχει ένα μέλλον πιο λαμπρό αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος», πρόσθεσε.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ανήκει στο ρωσικό κίνημα της αντιπολίτευσης «Σολινταρνόστ», επισήμανε τα προβλήματα της ελευθερίας έκφρασης και διαφθοράς δεν είναι μόνο προβλήματα της Ρωσίας, αλλά είναι «προβλήματα όλων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην προσεχή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, στις 24 Φεβρουαρίου, με πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, κατάγγειλε αυτούς που υποτάσσονται στην «ρεαλπολιτίκ» και «ξεχνούν τις αξίες τους πιστεύοντας μόνο στις υποσχέσεις και στο χρήμα».

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, που στις αρχές του 2011 φυλακίστηκε για 11 ημέρες γιατί συμμετείχε σε μία διαδήλωση στη Μόσχα που είχε απαγορευτεί από την αστυνομία, κατέληξε λέγοντας ότι βασικός στόχος του είναι να εμποδίσει τον Πούτιν να ξαναβγεί πρόεδρος. «Θα είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία», τόνισε.