O Γάλλος υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν

Ads

Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ, ο οποίος επισκέπτεται το Αφγανιστάν, ήταν ο στόχος της επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στο αφγανικό υπουργείο Αμυνας στην Καμπούλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ταλιμπάν. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, ο Λονγκέ δε βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης.

Στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει “κανένα στοιχείο” που επιτρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στόχος της επίθεσης στο υπουργείο Αμυνας στην Καμπούλ ήταν ο γάλλος υπουργός Αμυνας. Ο Λονγκέ, ο οποίος έφθασε στην Καμπούλ χθες το πρωί, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με πολλούς αφγανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο αφγανός ομόλογός του στρατηγός Άμπντουλ Ραχίμ Ουαρντάκ. “Ο Λονγκέ δε βρισκόταν στο αφγανικό υπουργείο Αμυνας τη στιγμή της επίθεσης”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού στην Καμπούλ, ο αντιστράτηγος Ερίκ ντε λα Πρεσλ.

«Ο λόγος για τον οποίο έγινε η επίθεση αυτή είναι η εισβολή στο Αφγανιστάν» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στόχος ήταν ο Λονγκέ. «Η επίθεση δε συνδέεται με την πρόσφατη απαγόρευση στη Γαλλία της μαντήλας που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Άμυνας Μοχάμαντ Ζαχίρ Αζίμι, κατά την επίθεση στο υπουργείο σκοτώθηκαν δυο αφγανοί στρατιώτες και τραυματίσθηκαν επτά. “Ενας άνδρας που φορούσε αφγανική στρατιωτική στολή άνοιξε πυρ εναντίον των άλλων στρατιωτών σκοτώνοντας δυο και τραυματίζοντας επτά”, τόνισε ο Αζίμι.

Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δράστες της επίθεσης ήσαν πολλοί. Σύμφωνα με τον Αζίμι, ένας εξ αυτών, ο οποίος έφερε ζώνη με εκρηκτικά έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών πριν προλάβει να τα πυροδοτήσει.